SVJEDOKINJA IZ AFERE 'DNEVNICE': / 'Kada sam na čula da Saucha izjavljuje da ne zna ništa o sumnjivim putnim nalozima ostala sam šokirana'

Image

'Matišić je nazvao Sauchu i pitao je li se dogodila neka greška vezana uz te čudne putne naloge, na što mu Saucha odgovorio da je sve u redu'

23.1.2020.
20:11
VOYO logo

Zbog afere "Dnevnice" u kojoj su glavni akteri Tomislav Saucha, bivši predstojnik Ureda Zorana Milanovića te tajnica više premijera Sandra Zeljko, na klupi za svjedoke našla se Terezija Matić. Ona je inače upravljala isplatama dnevnica do 2017. te je danas na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočila. Dakle, Matić je bila zamjenica ravnatelja Ureda za opće poslove Vlade i Sabora.

"Sandra Zeljko bila je ta koja je gotovo uvijek na blagajni preuzimala akontaciju za bilo čija putovanja. No u jednom trenutku primjetila sam da ima neubičajeno mnogo putnih naloga za službena putovanja posebnih savjetnika tadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Mnogi od tih putnih naloga na obračun su stizali i nakon promjene vlasti 2016. Neki putni nalozi za koje su isplaćene akontacije nisu bili potpisani i vraćeni u računovodstvo više od godinu i pol dana. Zbog toga smo uveli dostavnu knjigu i tabelarnu evidenciju putnih naloga kako bi se lakše snašli. Osim toga slali smo i brojne dopise da nam se potpisani putni nalozi vrate. Nisam imala razloga sumnjati jer su gotovo svi putni nalozi imali potpis Tomislava Sauche", prenosi Večernji list svjedočenje Terezije Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVJEDOKINJA IZ AFERE 'DNEVNICE': /

Nevraćanje putnih naloga u premijerovu uredu bilo je često. Postoje i nalozi za Resslera, a nije putovao

Image
SVJEDOKINJA IZ AFERE 'DNEVNICE': /

Nevraćanje putnih naloga u premijerovu uredu bilo je često. Postoje i nalozi za Resslera, a nije putovao

Šokirana zbog Sauchinog 'nisam ništa znao'

Podsjetimo, u toj aferi su Saucha i Zeljko optuženi da su lažiranjem putnih naloga iz proračuna izvukli oko milijun kuna. Kako kaže optužnica, novac su izvlačili i za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, ali i Andreja Plenkovića. Računovodstvo ureda u kojem je Matić radila isplaćivalo je dnevnice za nepostojeća službena putovanja, piše Večernji. Matić tvrdi da je posumnjala da u toj priči nešto ne štima kada je vidjela da je na putnom nalogu službenica za informiranje u Uredu premijera, Paula Popravak, trebala biti u Beču, a tog dana je viđena na ručku u restoranu.

Image

16.01.2020., Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko za aferu Dnevnice. Svjedocila je tajnica iz vlade. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

"Kada bih nešto i pitala Sandru Zeljko, ona mi je odgovarala da je sve u redu s putnim nalozima. U slučaju Paule Popravak kazala mi je da je umjesto nje na put u Beč otišla službenica Kovačević. O svemu tome sam izvjestila i Zvonka Matišića, tadašnjeg ravnatelja Ureda za opće poslove Vlade i Sabora. A on je nazvao Sauchu i pitao je li se dogodila neka greška vezana uz te čudne putne naloge, na što mu Saucha odgovorio da je sve u redu", svjedoči Terezija Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matić kaže da je ostala šokirana nakon Sauchine izjave na televiziji da on ništa nije znao o sumnjivim putnim nalozima kao i da nikada nije čuo za njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo