intervju s bambi molestersima / 'Svirke u inozemstvu više nisu vijest, a i mi se posebno ne trudimo komunicirati s hrvatskim medijima'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ususret koncertu Bambi Molestersa u Tvornici kulture u petak, napravili smo jedan ekspresni intervju s njima, točnije gitaristom Daliborom Pavičićem.

4.2.2016.
12:45
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Kultni Bambi Molesters, jedan od najboljih surf rock bendova, vraćaju se u zagrebačku Tvornicu kulture 5. veljače 2016. Društvo će im praviti sjajni američki psihodelični rock bend Night Beats. Ususret njihovom koncertu u petak, napravili smo jedan ekspresni intervju s njima, točnije gitaristom Daliborom Pavičićem.

Prve diskografske korake napravili ste uz pomoć legendarnog Zdenka Franjića, kako ste došli u kontakt i kako je bilo surađivati s njim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalibor: Mislim da je Zdenko došao u kontakt s nama. Znali smo Zdenka kao izdavača i to nam je bilo sjajno.  Uglavnom je to bio dobar razlog da uđemo u studio i snimimo ono nešto pjesama koje smo imali u tom trenutku. Sa Zdenkom je sve jednostavno. Bend je imao apsolutno kontrolu nad svim.

Ako se ne varamo, u to ste vrijeme imali i nekoliko pjesama s vokalom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalibor: Da, to je bio sam početak benda. Uglavnom su bile vokalne stvari. Dinko je pisao tekstove, ja glazbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'A Night In Zagreb' je naslov vašeg prvog koncertnog filma koji ste snimili u suradnji sa Slowboat Films. Jednom ste negdje rekli da vam je drago što ste napokon snimili live koncert jer ćete jednom, za 10 godina moći pogledati isti i smijati se kolike ste 'budale' bili? Moje pitanje - koliko vas još 'pali' avanturistički duh vezan uz život muzičara? Osjećate li još u sebi uvijek obrise zaigrane djece koja se samo dobro zabavlja?

Dalibor: Live je nastao iz potrebe da se snime verzije pjesama uz full postavu benda s duhačima i u nešto izmjenjenim aranžmanima. Marc Littler iz Slowboat Films je režiser koji je bio fan benda i s njim se upoznali negdje u Frankfurtu. Cijela filmska ekipa je došla iz Njemačke i recimo da je cijeli proces bio dosta stresan obzirom da smo sve trebali snimiti u jednom navratu. Znači live je baš ono live…nije bilo nasnimavanja u studiju. Nama je muzika prvenstveno zabava. Rekao bi da je jednako zabavno kao i na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je puta i je li uopće u 20 godina postojanja došlo do premišljanja da se prestanete baviti glazbom? Jeste li imali krize?

Dalibor: Mislim da ni jednom nije bilo upitno da li ćemo svirati ili ne. Krize, ako to baš moramo tako nazvati, su možda povremeno postojale, ali rekao bih da je to normalno za bend koji je toliko vremena proveo skupa, na svirkama i u kombiju. Nešto kao 20 godina braka :)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li uvid u današnju hrvatsku surf rock scenu i tko bi vam jedan dan mogao postati nasljednik? Koliko je surf rock uopće popularan na našim prostorima? Što vi slušate u svoje slobodno vrijeme?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalibor: Nisam siguran da postoji hrvatska surf rock scena. U slobodno vrijeme uglavnom slušam jazz, filmsku glazbu…nešto staro prije 1965. godine. Od novijih stvari Reigning Sound, Black Lips, Wilco….

Zadnjih godina, sve se manje priča o vašim nastupima u inozemstvu, iako ste u Brazilu veliki hit. Svirate li vani zaista manje nego prije ili za to naprosto nema interesa u medijima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalibor: Pa svirke u inozemstvu nisu više posebna vijest, a i mi se nešto posebno ne trudimo komunicirati s hrvatskim medijima. Nemamo angažiranu PR agenciju koja bi svakodnevno javljala što radimo. Prošle godine smo zapravo, osim 2 tjedna svirki u Brazilu, imali i nastupe u Španjolskoj i Italiji. Rekao bih da smo s te strane bili uspješniji nego prijašnjih par godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ste raspodijelili silne Porine koje ste dobili? Koliko su vam važne domaće nagrade, a koliko pohvale svjetskih medija/kritičara?

Dalibor: Iskreno ni ne pamtim kad smo i za što dobili Porin, ali znam da mi je to bilo bitno u tom trenutku. Bilo bi glupo da kažem da mi ništa nije značilo. Pohvalne recenzije su isto tako bile nešto čega se lijepo prisjetit. Mojo, Uncut, Pitchfork…bilo je toga dosta. Bitno je ipak ostati na zemlji…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko vam je novih vrata otvorila suradnja s Chrisom Eckmanom?

Dalibor: Suradnja s Chrisom je prerasla u pravo prijateljstvo. Mislim da je to najbitnije što je ostalo od suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na obljetničkom koncertu u Tvornici kulture, ponovno ste nastupili s Chrisom Eckmanom, odnosno kao The Strange. Od vašeg posljednjeg (i jedinog) albuma s njim prošlo je više od 10 godina, hoće li „Nights Of Forgotten Films“ konačno dobiti nasljednika?

Dalibor: Vjerujem da hoće. Pitanje je samo vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će povratnički koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture biti drugačiji od onog 2014. kada ste slavili 20 godina rada? Društvo će vam praviti sjajni američki psihodelični rock bend Night Beats... Pripremate li nešto posebno?

Dalibor: Na set listu smo stavili nekoliko pjesama koje rijetko sviramo. Nešto što bi moglo razveseliti fanove….

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo