RTL Direkt provjerio je cijene odojka na staroj cesti do mora. Prva stanica bila je ražanj na ulasku u Karlovac. Ljudi dolaze po svoju kilu svakodnevno, a za to će izdvojiti 22 eura.
"Ljudi najčešće kupuju za van, nose kući, a ima onih što jedu tu. Ne žale se na cijene, kod nas je 22 eura je ljudima pristupačno još uvijek, ne žale se, a nabavna cijena je skočila. Pet eura žive vage. Pa 30 godina to radimo, što ću sada - neću ribu prodavat", kaže ugostitelj Dražen Petrić.
Da je svinjetina itekako poskupjela kaže nam gospodin Marko. Makar, kod njega gosti ne pitaju pošto je. Ni 30 eura za kilu nije problem iskeširati.
"Prošle godine se isto nitko nije žalio, pa neće ni ove, zato što je ljudima jasno da je cijena abnormalno otišla odojku. U mojih 40 godina, povijesti moje karijere nikad skuplje. Dok ima tko jest i ima gostiju ja ću peć", govori ugostitelj Marko Obrovac.
"Ja bi platio svako jelo i više ako je ono ukusno i dobro kao što je ovdje, a ministar Filipović bi mogao odriješiti novčanik i malo pogledati da uzgoj i prodaja da svatko nešto mora zaraditi", kaže Ante Juričić iz Imotskog.
Kilogram 25 eura
Na drugoj stanici popodne se više ništa nije okretalo, jer većina toga je prodana, ostao je samo odojak po 25 eura kilo. "Pogotovo vikendom ne bi mogli razgovarati ovako opušteno da je subota", kaže ugostitelj Slobodan Martinović.
Ni kad je kriza, tko može - nije problem izdvojiti koji euro više za ovu deliciju. A za one koji ipak imaju novčanu granicu - naši sugovornici imaju poruku.
"Kila i pol odojka 33 eura. Neka ministar kupi kod nas", kaže ugostitelj Dražen Petrić.