DIVLJE U ISTRI /

Svinje na madracu u Červar Poratu, ali stanovnici pamte i koze na krovu...

Koze su glavnu ulogu vodile i 2019., kada su se popele na krov apartmana i lagano šetuckale po crjepovima

17.8.2024.
16:18
VOYO logo

Stanovnici Červar Porata u Istri već danima po naselju nailaze na neuobičajene scene. Već su se nekoliko puta susreli sa svinjama koje šeću naseljem, odmaraju na odbačenom madracu, a nedavno se društvenim mrežama proširila slika u kojoj svinje uživaju u pješčaniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I svinje su kao ljudi. Vole komfor, možda malo prileći nakon jela", našalio se Željko na Facebooku i dodao da su svinje prenoćile na madracu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa situacijom su upoznati i turisti, koji su sve podijelili na društvenim mrežama. "Ovogodišnja novost u Červar-Poratu", na X-u je napisala Slovenka Tamara. Slovenski mediji naveliko su se raspisali o Červar Poratu i istarskom zvjerinjaku ističući da se mnogi šale na račun ovih nestvarnih prizora, ali i da se mnogi boje prijete li zaraze i druge bolesti jer životinje tako slobodno šeću.

Ima i onih koji navode da se svi zgražaju nad svinjama, ali pita brine li itko jesu li životinje žedne. Reakcije i objave na Facebook stranici Červar Porat ne prestaju. Objavili su ih pred ulazima zgrada i kako se šeću rivom između stolova ugostiteljskih objekata.

Usred sezone tako ove svinje u turističkom središtu spavaju na odbačenim madracima, igraju se u pješčaniku, šeću rivom i jedu smeće. Slobodne lutaju pored Poreča, svaki su dan na ulicama. Stanovnici žele da ih se zbrine, ali malo se tko slaže s odlukom Državnog Inspektorata da je jedino rješenje odstrel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnik Červar Porata Elvis za RTL Danas kaže: "Prije ih nije bilo, u zadnje vrijeme su tu. Bio je ranije samo jedan crni pas, prije nekoliko godina bile su koze. Sad su došle i svinje. Samo se šeću okolo kao da je to njihovo, a ja imam psa i moram ga imati svezanog, a one su slobodne."

I Đino kaže da ih je vidio: "One bile su mirne i spavale, ja njia nisam ništa uradio", a onda završio kroz smijeh: "A ni ja njima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnicima možda ovo i nije toliki šok, jer su i ranije imali bliske susrete s pripadnicima životinjskog carstva.

Prije nekoliko godina, naseljem su lutale izgladnjele koze. U potrazi za hranom šetale su u grupama, a kamere su ih uspjele uhvatiti kako pretražuju ulice.

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Još bizarnije bilo je 2019. godine. I tada su koze vodile glavnu ulogu, no otišle su korak dalje. Uspjele su se popeti na krov apartmana, gdje su lagano šetuckale po crjepovima.

Image
Foto: 24ur

Prije nekoliko godina naveliko se pisao o problemu životnja koje lutaju mjestom, tu je bilo i konja ali i pasa koji su napadali ljude. Jedan od stanovnika mjesta obratio nam se i rekao da tu ima svega, ali je rekao da se boji javno istupiti. Poslali smo upite nadležnima, kad dobijemo odgovore, objavit ćemo ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o ovoj priči pogledajte u RTL-u Danas od 19 sati!

POGLEDAJTE VIDEO: Svinjetina je omiljeno meso Hrvatima, no sada se kupuje manje. Što nam donosi jesen?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo