ĐIKIĆ O SUMAMEDU O KOJEM SE PRIČA KAO LIJEKU ZA KORONU: / 'Ne postoje znanstveni podaci, ne treba se igrati'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

"Testirajte, testirajte i testirajte", poručuje Ivan Đikić

25.3.2020.
23:13
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Posljednjih dana u svjetskoj se javosti, ali i znanstvenim krugovima uvelike govori o hrvatskom lijeku - Sumamedu. Neki smatraju kako upravo Sumamed, odnosno azitromicin, u kombinaciji s nekim drugim lijekovima može pomoći u borbi protiv Covida-19.

Francuzi su objavili znanstvenu studiju, provedenu na vrlo malom uzorku, i tvrde da Sumamed u kombinaciji s lijekovima protiv malarije daje rezultate. Isto su mislili i Kinezi koji su tako liječili pacijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U SAMOIZOLACIJI JE 495 ZDRAVSTVENIH DJELATNIKA: /

Beroš kaže da sustav nije ugrožen, vratio se i na svoju izjavu o 'petoj koloni'

Image
U SAMOIZOLACIJI JE 495 ZDRAVSTVENIH DJELATNIKA: /

Beroš kaže da sustav nije ugrožen, vratio se i na svoju izjavu o 'petoj koloni'

A zašto se u Hrvatskoj ova bolest ne liječi našim lijekom. Ispada da stvar nije tako jednostavna.

I sama dr. Alemka Markotić smatra da ne treba ići iracionalno sa Sumamedom. "Nema dokaza, teoretski on ne može djelovati na virus, ali ima svojstvo da može djelovati na imunološki sustav i smiruje tako upalu. Da bi smo išli svakom bolesniku davati sumamed morali bimo imati stuiju i od nekog drugog ili mi moći provoditi da bismo vidjeli da ne može naškoditi", rekla je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zbunjujuće je govoriti da Sumamed pomaže'

O korištenju Sumameda u ovoj situaciji za RTL Direkt govorio je i Ivan Đikić.

"Testirajte, testirajte i testirajte... Što više testiranja imamo, više znamo o bolesti, imamo bolje predviđanje onogašto se događa u široj populaciji. Što se događa u Hrvatskoj, zašto Stožer poziva da se testira po njihovim pravilima, ne znam, ali apelirao bih da se testira što više. Na taj način bi se pomoglo i Stožeru, da dobije više potrebnih informacija", naglašava Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoje znanstveni podaci o liječenju Sumamedom. Postoji nekoliko studija koja pokazuju bolji učinak, ali radi se o simptomima, ne i infekciji virusom. Nepotrebno i zbunjujuće za javnost je govoriti da Sumamed pomaže u liječenju. Ne treba se igrati s lijekovima, to treba prepustiti stručnjacima u bolnicama. Znanstvenici pokušavaju na sve moguće načine pronaći kombinaciju lijekovima, ali sve što imamo, slabog je djelovanja i ne pomaže protiv virusa", konstatirao je Đikić.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo