PODIGLI IM PLAĆE / Svi žele u vojsku? Anušić: 'Raste interes za vojnim pozivom.' Evo koliko se kandidata dosad prijavilo

Image
Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Podsjetio je da su podigli plaće vojnika kao i dnevnice za one u misijama, te podignuli granicu za mirovinu na 50 godina

12.6.2024.
13:17
Luka Batelic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar obrane Ivan Anušić, odgovarajući Darku Klasiću (HSLS) o tome je li povećan interes za vojnim pozivom, potvrdio je u srijedu tijekom aktualnog prijepodneva da je trend pozitivan.

U prvih pet mjeseci za dragovoljno vojno osposobljavanje prijavio se 451 kandidat, u cijeloj 2023. godini bilo je 616 kandidata, a u 2022. njih 568. To je već 83 posto u odnosu na cijelu 2023., odnosno 79 posto u odnosu na 2022., kazao je Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da su podigli plaće vojnika kao i dnevnice za one u misijama, te podignuli granicu za mirovinu na 50 godina te najavio daljnja ulaganja u modernizaciju Oružanih snaga RH i povećanje materijalnih prava.

Nada se, kako je kazao, da će to pridonijeti daljnjoj popularizaciji vojnog poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ponovio je prioritete Vlade u svom sektoru. Cilj nam je da do 2027. imamo sve škole u jednoj smjeni, da sve imaju sportske dvorane i terene i da se podigne obuhvat djece s 30 na 35 posto koja upisuju gimnazijske programe, rekao je.

Pozvao je pritom Zagreb i Rijeku da podnesu prijave za izgradnju dvorana jer poprilično zaostaju za ostalim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o dječjim vrtićima, cilj je do 2027. imati oko 44 tisuće novih mjesta u vrtićima u odnosu na 2019., a krajnji cilj je do 2030. da svako dijete ima mjesto u vrtiću, dodao je Fuchs.

Ikić Baniček (SDP): U obnovi Siska nakon potresa nije puno napravljeno; ministar Bačić: Program revitalizacije već daje rezultate

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić odbacio je navode Kristine Ikić Baniček (SDP) da puno nije napravljeno na obnovi Siska nakon potresa posebno spomenuvši zgradu u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program revitalizacije Siska i Sisačko-moslavačke županije daje već značajne rezultate, prije potresa neto plaća u županiji bila je među najnižima u Hrvatskoj, a 3 i pol godine nakon potresa je takva da je na osmom mjestu. Osim toga, nikad nije bio veći broj obrta, veća zaposlenost i manja nezaposlenost, a u prve razrede osnovne škole u Petrinji je upisano 45 posto više djece nego godinu dana prije što dovoljno govori o obnovi, naglasio je Bačić.

Naveo je i podatak da je u Sisačko-moslavačkoj županiji Vlada odlučila graditi 56 višestambenih jedinica s 974 stana, a samo u Sisku novih 20 višestambenih jedinica, te da će nakon obnove Sisak imati 410 novih stambenih jedinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za konkretnu zgradu Bačić je rekao da će krenuti u izgradnju u roku od mjesec dana ako ne bude žalbe.

Medved: Radimo na konceptu centara za dugotrajni smještaj branitelja kojima je potrebna skrb

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved odgovarajući na pitanje Anamarije Blažević (HDZ) govorio je o programima za branitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što smo uspostavili četiri veteranska centra i omogućili hrvatskim braniteljima program rehabilitacije, osmišljavao i koncept braniteljskih centara kao ustanova za dugotrajni smještaj hrvatskih branitelja koji su u teškim situacijama i potrebna im je trajna skrb, kazao je.

Osiguravamo formalno-pravne i tehničke preduvjete za početak izgradnje braniteljskih centara u Pakracu, Imotskom, Slunju, Slavonskom Brodu i Vukovaru, dodao je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osvrnula se na očuvanje hrvatske kulturne baštine podsjetivši na projekt izrade konzervatorskih podloga koje će biti javno dostupne u digitalnom formatu i značajno ubrzati za građane i investitore ishođenje dokumenata.

Odbacila je pritom da se konzervatori "bave televizorima", što je ranije ustvrdila Marijana Puljak (Centar). "Konzervatori se ne bave televizorima ni u Splitu niti u bilo kojem drugom gradu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Vojska pokazala sve najbolje što ima: 'Nema zadatka koji mi ne možemo napraviti'

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo