KARAMARKO PODNIO OSTAVKU NA MJESTO PREDSJEDNIKA HDZ-a: / 'Politika je prljav posao, ali ja se osjećam čisto'

Image

Tomislav Karamarko održao je konferenciju za novinare u središnjici stranke u 10 sati. Odmah na početku konferencije objavio je da se povlači s mjesta predsjednika stranke.

21.6.2016.
7:54
VOYO logo


Tijek uživo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.35 Govorio je i o aferi Konzultantica.

"To je izmišljena afera koja je trebala poslužiti kao priprema za ovu paljbu na mene", izjavio je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazvao je to "hrpom izmišljotina i gnjusnih laži".

"Iz pravorijeka Povjerenstva sam shvatio da imam verbalni delikt. Ja sam samo rekao da treba i politički razgovarati s Mađarima, što nitko sada ne radi", izjavio je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećam se čisto, neopterećeno, mogu ljudima pogledati u oči", kazao je.

Image
Image

10.25 - Dodao je i kako će pokušati ostati u dobrim odnosima sa svojom strankom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema razloga da me se izbaci iz stranke. Ima primjera iz prošlosti, ali s time treba prekinuti", izjavio je bivši šef HDZ-a.

Poručio je kako će i dalje "naći načina da služi svojem narodu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako ga je u Vladi smetalo ignoriranje HDZ-a.

"Nismo imali pristup bitnim odlukama. Bitna gospodarstva su uzeli mostovci, nisam mogao dopustiti da stranka bude ponižena, a pobijedili smo na izborima", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

10.15 - "Podnosim ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, mislim da su razlozi jasni. Možemo reći da sam obećao stranci da ću kreirati većinu, a to nisam uspio", izjavio je Karamarko.

Dodao je kako se smatra odgovornom osobom te da ovom ostavkom "otvara prostor za nekakav novi impuls u stranci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će vrlo brzo doći do nekih novih rješenja", kazao je Karamarko i objasnio zašto jučer nije održana sjednica Predsjedništva: "Imao sam nekih tehničkih problema da budem ovdje".

"Ono što sam napravio u četiri godine za HDZ i Hrvatsku mislim da je dobro, ponosan sam na to. Sve što radim, radim za domovinu Hrvatsku", objasnio je Karamarko, dodavši da je politika prljav posao, a trebala bi biti, kako je istaknuo, plemenita vještina za dobrobit svog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto nitko od kolega iz stranke ne stoji sada iza njega, rekao je kako "gore ima nekih ljudi", no da im je on kazao da ne dolaze.

Karamarko je govorio i o Vladi kojoj je iskazano nepovjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova Vlada nije funkcionirala, bilo je pitanje odgovornosti prekinuti to i reći dosta. Najlakše je bilo ostati u fotelji prvog potpredsjednika Vlade", objasnio je Karamarko.

Zahvalio se svim članovima HDZ-a i onima koji su ga izabrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem i svima onima koji me posljednjih dana bodre, podržavaju, šalju poruke, koji su me pokušali spriječiti", kazao je Karamarko.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

9.40 - Karamarko je oko 9.20 sati došao u stranku, no nije davao nikakve izjave, javlja N1 televizija.

Samo je projurio pokraj okupljenih novinara i ušao u prostorije HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Suradnici okrenuli leđa

Veliki broj članova, ali i bliskih Karamarkovih suradnika je za njegov odlazak, pa se čini da su njegovi dani na čelu HDZ-a odbrojani.

No, ako Tomislav Karamarko to ne učini, u HDZ-u već razmišljaju o načinima na koje ga se može opozvati, odnosno većina županijskih organizacija planira zatražiti njegov odlazak. Izvori iz HDZ-a za Jutarnji list kažu kako je sam predsjednik HDZ-a Karamarko shvatio da je ovo njegov kraj na vrhu stranke tek kad je čuo da su dogovor o njegovu odlasku usuglasili Tomislav Čuljak i Milijan Brkić, njegova dva najjača suradnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno su postigli i dogovor o novom budućem predsjedniku stranke Plenkoviću, iako je Brkićev prvi izbor bila navodno Ivana Maletić. No, očito se odustalo od te opcije.

Pogrešni potezi Tomislava Karamarka

Karamarkovo ponašanje proteklih dana nije razumljivo ni njegovim najbližim suradnicima. Žale se da teško donosi odluke, a sve koje je donio, tvrde, donio je u pogrešnom trenutku, prekasno i ispostavilo se da su bile potpuno pogrešne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve od petka Karamarko zapravo odgađa sjednicu Predsjedništva stranke: isprva je bilo rečeno da će je održati u subotu, pa je zatražio vrh stranke da mu da dva-tri dana da odluči kako to najbezbolnije izvesti, a onda je jučer opet odgodio sjednicu. Nije došao ni na sastanak užeg Predsjedništva stranke koji je održan u nedjelju kasno navečer. Kada se jučer odlučivalo o raspuštanju Sabora, HDZ-ovci su morali donijeti odluku kako će postupiti u Saboru. Karamarko se nije odazvao tom pozivu, a nije se ni jučer ujutro pojavio na sjednici Kluba.

DAVOR IVO STIER: ‘HDZ s Andrejem Plenkovićem na čelu može pobijediti na izborima u rujnu i dobiti premijera’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milošević: Očekujem da Karamarko da ostavku

Glavni tajnik HDZ-a Ivan Domagoj Milošević tvrdi kako u stranci dominira stav da Tomislav Karamarko mora dati ostavku. Iako kaže da ne zna što će predsjednik HDZ-a danas napraviti, Milošević tvrdi kako su ga posljednjih dana zvali brojni članovi stranke te da svi žele samo jedno – odlazak Karamarka s vrha HDZ-a.

Image
MILOŠEVIĆ: /

'U HDZ-u definitivno očekujemo Karamarkovu ostavku!'

"Ne znam što će sutra učiniti Tomislav Karamarko, ali ono što mogu jasno reći - nisam od onih koji javno pozivaju na ostavke, ali posljednjih nekoliko dana me zvalo mnogo članova naše stranke iz cijele Hrvatske, članovi Predsjedništva, Središnjeg odbora i apsolutno je dominantan stav da očekujemo ostavku gospodina Karamarka", rekao je Milošević za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Plenković: Spreman sam preuzeti odgovornost

Jučer je europarlamentarac Andrej Plenković u središnjem Dnevniku HRT-a potvrdio da će se kandidirati za predsjednika HDZ-a. "U novim okolnostima, kada je raspušten Sabor, kada očito zbog pogrešne procjene nije uspjelo preslagivanje nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, koju je formirao HDZ s koalicijskim partnerima i Mostom kao ključnim partnerom, smatram da u nove izbore trebamo ići osvježeni i spreman sam u kontekstu ovakve situacije preuzeti odgovornost", rekao je Plenković.

Šuica i Stier uz Plenkovića

Njegovu kandidaturu su podržali europarlamentarci Davor Stier i Dubravka Šuica. “Podržavam Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a i s njim ću naravno raditi na razvoju HDZ-a u smjeru jedne moderne demokršćanske stranke. Mislim da HDZ-u treba lider kojemu će hrvatski građani vjerovati i koga će izabrati za premijera na sljedećim izborima, najvjerojatnije u rujnu”, izjavio je u Bruxellesu Davor Stier.

“Podržavam Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a ne samo zato što ima liderske sposobnosti nego i zato što je uključiva osoba, to je bitan podatak o njemu”, kazala je Šuica.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo