Svi se kunu u utemeljitelja, tko je najuvjerljiviji?

Utrku za šefa(icu) HDZ-a obilježilo je skretanje mnogih kandidata u desno, ali i pozivanje na povratak korijenima koje je postavio utemeljitelj stranke - Franjo Tuđman.

20.5.2012.
10:35
VOYO logo

Tako je u rano jutro, prije dolaska u Lisinski gdje se odvijaju izbori, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor otišla na Mirogoj položiti vijenac na grob utemeljitelja HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

U samom izvješću o radu Jadranka Kosor suzdržala se od pozivanja na Tuđmana. Spomenula ga je tek u 20. minuti izlaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tuđmanova ideja je bila da sjedimo za stolom u EU", rekla je Kosor.

Svaki se od kandidata za predsjednika HDZ-a u svom govoru predstavio kao utjelovljenje želje Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Karamarko, spomenuo je Tuđmana više puta, ponajprije kao onoga koji je HDZ-u za ciljeve postavio ulazak u NATO i EU, a pozvao se i na njegovu pobjedu u Lisinskom prije 22 godine.

Jadranka Kosor, pozdravila je drage članove najveće stranke, koja je pritom i "povijesna Tuđamanova stranka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Tuđman, prvi naš predsjednik, predložio me ovdje za potpredsjednicu HDZ-a", također je bio adut J. Kosor. Poručila je i kako treba podržati vodstvo onih koji su vrijedni stranci te "koji nisu sudjelovali u zatiranju Tuđmanovih vrijednosti", mada je neobično da ona to govori budući da je stajala uz bok nositelju detuđmanizacije u HDZ-u, Ivi Sanaderu.

No, Kosor se nije tu zaustavila - obećala je čuvati njegovu ostavštinu i obećala da će osnovati Zakladu Franje Tuđmana, da bi na kraju govora poentirala Tuđmanovom "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto! Baš onako kako nas je učio dr. Franjo Tuđman!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić je prigovorio Stipi Mesiću i Ivi Sanaderu da su "zajedno sa svojim slugama izdali predsjednika Tuđmana". Kazao je i kako ga je Tuđman zvao još 1992. godine pozvao u HDZ, da bi zaključio kako će članstvo "u HDZ vratiti predsjednika Tuđmana i zauvijek reći zbogom kadrovima UDBA-e, Stipe Mesića i Ive Sanadera".

Milinović je slabo spominjao Tuđmana. Samo dva puta. I to kroz toliko puta ponavljane fraze o sljedbi njegova puta. Milošević je, pak, Tuđmana spomenuo 3, odnosno 4 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li dovoljno samo spominjati dr. Franju Tuđmana? Ili i razmišljati kao on, vizionar, u korak s vremenom i ispred vremena", upitao se dodvornički, pak, Milošević. Nadalje, Milošević je kazao da su pred Hrvatskom izazovi na koje vodstvo treba znati odgovoriti:

"Ne tražimo novog Tuđmana među nama, Tuđman je jedan, jedini i neponovljiv!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom početku sabora, pozdravljajući okupljene u Lisinskom glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić kazao je kako se nalaze na povijesnom mjestu.

"Odavde je predsjednik Tuđman započeo svoj put. Vizionarski put dr. Franje Tuđmana nas je doveo ovamo zajedno s našom predsjednicom Jadrankom Kosor", rekao je Bačić koj je tri puta spomenuo Tuđmana u nekoliko uvodnih rečenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike