SVI SE PITAJU ISTO: HOĆE LI BITI BOŽIĆNICA? / Pogledajte tko će ih sve isplatiti i koliko iznose; Neki će se rastužiti: 'Za nas dolazi antiBožić'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Drugačiji božićni ugođaj imat će oko 20.000 ugostitelja i njihovih obitelji, kao i vlasnici teretana koji su zatvoreni odlukom Stožera

7.12.2020.
13:36
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Bliže se blagdani, a s njihovim dolaskom, brojni radnici se pitaju što će biti s božićnicama. Radnici tvornice parketa iz Jastrebarskog vrijedno dovršavaju posao, ali što se tiče božićnica - Uprava kaže da će ih biti, ali još nisu dogovorili iznos, prenosi RTL.

"Naši radnici su nama najvažniji i svjesni smo da oni svojim radom prehranjuju svoje obitelji. Svim silama ćemo se potruditi da i ove godine isplatimo božićnice. Ne samo božićnice nego svake godine poklanjamo i prigodne darove djeci naših radnika, tako ćemo i ove", izjavila je Stjepka Leščić, članica Uprave trtke za proizvodnju parketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BANDIĆ ODLUČIO POMOĆI UMJETNICIMA S 5000 KUNA: /

Odmah mu se javio revoltirani glumac: 'Evo kako to Mile, nakupac glasova, radi...'

Image
BANDIĆ ODLUČIO POMOĆI UMJETNICIMA S 5000 KUNA: /

Odmah mu se javio revoltirani glumac: 'Evo kako to Mile, nakupac glasova, radi...'

Ugostitelji i vlasnici teretana ostali bez svega

Drugačiji božićni ugođaj imat će oko 20.000 ugostitelja i njihovih obitelji, kao i vlasnici teretana koji su zatvoreni odlukom Stožera. Nažalost, oni će ove godine ostati bez božićnica i darova za djecu.

"Mi ne živimo samo od plaća, mi živimo i od manči, a one su cijelu ovu godinu bile nikakve. Plaće su takve kakve jesu i neće se dizati, a nažalost ne vjerujem da će biti božićnica. Možda, ako nas otvore 21. prosinca pa ušićarimo, ali daleko od nečega što bismo htjeli. Za nas ne da nema božićnica, za nas dolazi anti-Božić", kazao je Vedran Jakominić, Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurniji blagdani u javnom i državnom sektoru

Interspar će isplatiti do 1600 kuna, DM daje stimulaciju u visini prosječne mjesečne plaće i darovnu karticu. Fortenova je izdvojila do 1700 kuna, a Konzum 1500 kuna za božićnice. Kaufland radnicima daje karticu u vrijednosti 1800 kuna, Pevex isplaćuje 1000, a Lonia 1500 kuna.

Blagdani u javnom i državnom sektoru sigurniji su jer radnike štite kolektivni ugovori. Hrvatske šume isplatit će 1250 kuna, HAC 1000 kuna. HŽ putnički prijevoz tek treba pregovarati sa sindikatima, ali ugovorom im pripada 800 kuna, Infrastruktura će isplatiti 1200 kuna pod uvjetom da božićnica bude isplaćena i državnim službenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati dobivaju dar iz proračuna

Oko 13.000 članova sindikata državnih i lokalnih službenika ovih će dana dobiti dar iz proračuna.

"Božićnica je definirana kolektivnim ugovorom koji je potpisan ranije. Tako je isplata išla 1500 kuna prošle godine, očekivanja su da će u istom iznosu ići i ove godine za državne službenike", kazala je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Božićnice su za ovu godinu planirane u samom proračunu, u rebalansu su kao takve predviđene", izjavio je još krajem studenog ministar financija Zdravko Marić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo