digli i baklje / Svećenik ga nazvao Staljinom, vozikali su mu sina, biračima nosio 500 kuna... Mještani Segeta o Zulimu

Image
Foto: Marko Lukunic/Marko Prpic/PIXSELL

Zulim je bio jedan od saborskih zastupnika s nula posto aktivnosti u saborskom mandatu...

26.10.2022.
9:27
Marko Lukunic/Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Jučer je uhićen donedavni zastupnik HDZ-a i član Središnjeg odbora stranke, Vinko Zulim.

Priveo ga je naime PNUSKOK u jutarnjim satima u Segetu Donjem. Jedan je to od najdugovječnijih općinskih načelnika u povijesti Hrvatske kojeg se tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, doznaje se da PNUSKOK sumnja da je tijekom 2017. i 2018. godine, tada na mjestu načelnika općine, zloupotrijebio položaj pa naredio da se općini ispostavljaju računi konzumacije privatnih ručkova i večera koje je on krivo potpisivao kao troškove reprezentacije.

Na taj način, sumnja se, općinu je oštetio za 425 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Zulim je na čelu općine proveo 27 godina, od 1993. do 2020. godine.

Zulimovo uhićenje proslavili su članovi NL "Vrime je" koja je na lanjskim izborima osvojila trećinu vijećničkih mandata u Općinskom vijeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su u utorak navečer organizirali okupljanje i bakljadu na ulicama u znak proslave uhićenja Zulima, a automobili su kružili i trubili u znak podrške.

"Od 13:00 zvone mobiteli; s druge strane su brojni zainteresirani novinari, poznanici i prijatelji koji ne vjeruju da je uhićen, "moćni HDZ-ovac koji godinama drma Općinom Seget".  Što ovo znači za Seget? Je li ovo neka varka? Ma ionako će ga pustiti za koji dan... samo su neka od pitanja koja nam se postavljaju. Ključno je iduće - Vinko Zulim nije nedodirljiv. Kao ni brojni ostali zaposlenici i zainteresirane skupine koje su gotovo trideset godina izvlačili naš novac za privatni interes", rekli su iz NL ''Vrime je''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No navodno je ovo sve tek "kap u moru" jer Luka Jadrić, segetski općinski vijećnik "Nezavisne liste Vrime je!" kaže da su uočene mnoge nepravilnosti koje su prijavili USKOK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da je ovo samo početak raspetljavanja svega što se događalo desetljećima", komentirao je u Luka Jadrić za Slobodnu Dalmaciju.

Kako pojašnjava, činjenica da su počeli snimati održavanje sjednica i da su ljudi počeli pratiti što se događa utjecala je na to da Zulim nije, nakon što mu je prestao mandat u Saboru, reaktivirao svoj općinski mandat koji je, kao drugi na listi na posljednjim izboram, stavio u mirovanje kad je išao u Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije su sjednice trajale samo po 15, 20 minuta, bilo je tu svega, deranja, vrijeđanja... No otkad se snima, više to ne može tako ići i pitanje je koliko bi on izdržao, a da nekog ne napadne sada kad sjednice, primjerice ona za proračun, traju po nekoliko sati... On i dalje, da se ne lažemo, vodi sve konce u Općini, bar je tako bilo dosad", komentirao je Jadrić.

Zulim je široj javnosti postao poznatiji 2015. godine kada je Ivica Marjanica, nekadašnji segetski komunalni redar, kazao da je 10 godina, prema nalogu načelnika Vinka, njegova sina Marina vozio na treninge u Hajduk, i to službenim automobilom, na teret Općine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, to je čisto ko suza. Istina je da sam deset godina, po naredbi šefa, dakle Vinka Zulima, svako jutro, od ponedjeljka do petka, vozio maloga u Hajduka. Nekada u sedam i pol, nekada u osam sati. I to službenim autom Općine, a kada je u pitanju gorivo, isto na račun Općine. Ono što je šef naredio, moralo se izvršavati. Dan prije bi mi se naredilo, sutra dođi u taj i taj sat, i tako godinama. Dakle, umjesto poslova komunalnog redara, ja sam radio kao vozač Zulimova sina i za to dobivao plaću. Maloga sam morao i čekati da završi trening i onda ga vratiti kući. U međuvremenu bih sjeo u kafić, popio koju kavu, zapravo bih svaki dan vozeći maloga potrošio svojih 30 kuna za piće. Vozio sam ja i Vinkovu ženu i drugu dicu kod privatnih doktora, isto na teret Općine", otkrio je Marjanica.

Image
NAJDUGOVJEČNIJI NAČELNIK /

USKOK oko uhićenja HDZ-ovca Zulima: Na sporne ručkove pozivao stranačke kolege, platio i proslavu na izborima

Image
NAJDUGOVJEČNIJI NAČELNIK /

USKOK oko uhićenja HDZ-ovca Zulima: Na sporne ručkove pozivao stranačke kolege, platio i proslavu na izborima

I tada se u cijelu priču uključio i USKOK, no zamjenik ravnateljice USKOK-a Renato Dereš 2017. godine je odlučio, u odnosu na vožnju i još neke druge stvari, da "prema policijskom izvidima nije utvrđen relevantan stupanj sumnje na počinjenje kaznenih djela iz nadležnosti ovog ureda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zulim bio saborskih zastupnika s nula posto aktivnosti u saborskom mandatu. Tada je bio član i dvaju saborskih odbora, onog za pomorstvo, promet i infrastrukturu te Odbora za obitelj, mlade i sport, te je od srpnja primao plaću u iznosu od gotovo 18 tisuća kuna neto. Po službenim podacima, posljednja njegova plaća za prosinac 2020. godine iznosila je 24.600,36 kuna bruto, odnosno, 17.891,44 neto.

Zulimu je u razdoblju od 22. srpnja 2020. do 21. siječnja 2021. godine isplaćeno 7983 kune kao zastupnički paušal, za naknadu za odvojeni život dobio je 3033,33 kune (ne isplaćuje se tijekom ustavne stanke u radu Sabora), za naknadu za upotrebu osobnog automobila zaradio je 13.680 kuna, potom još 3003 za cestarinu, za hotelski smještaj 3759 kuna, a plaćeni su mu i troškovi za najam stana u iznosu od 11.100,24 kune (navedena najamnina uplaćuje se najmodavcu stana).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je u srpnju 2020. godine verbalno napao Katarinu Peović, zastupnicu Radničke fronte, urlajući da su joj preci bili koljači, a što je ona javno objavila, navodno ga je na razgovor pozvao premijer Andrej Plenković. Upućeni kažu da mu je tad kazao kako je tako nešto napravio sad i nikad više te mu je "preporučio" da više nikad ni riječi ne izgovori dok je u Saboru.

Zulim je u srpnju ove godine optužnicu zbog prijetnji izrečenih novinaru Slobodne Dalmacije Vinku Vukoviću. Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu u kojoj ga tereti da je novinaru uputio prijetnje 20. siječnja ove godine oko podneva, kada ga je ovaj nazvao na mobitel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar je tada nazvao Zulima da ga upita je li Marin Zulim, za kojeg se navodi da je zaposlen u Općini, njegov sin. Zulim je tada, po optužnici, "planuo" i kazao mu je da zna gdje živi, na kojoj adresi i da zna da ima dvije kćeri. Rekao je da će mu doći na vrata i upitao ga: "Što bi ti napravio da ti dođem na adresu i da tvoje curice...".

Kad ga je Vuković upitao što bi napravio da dođe na njegova vrata, bivši HDZ-ov zastupnik odgovorio je: "Poljubio bih te u čelo...". Sve je to, utvrdio je ODO Split nakon provedene istrage, kod žrtve izazvalo osjećaj uznemirenosti i straha za njega i njegovu obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatno, lokalni župnik je svojedobno Zulimovo vladanje usporedio sa "Staljinovom diktaturom", a čak je i na segetsku crkvu zalijepio proglas protiv Zulima.

Nije tajna da je Zulim prije svakih izbora obilazio svoje birače osobno po kućama i dijelio im po 200 ili 500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo