čudo brodogradnje / Svečanost u splitskom škveru: 'To je dobar znak, to je praznovjerje i tradicija'

Luksuzni kruzer bit će posebno izgrađen za polarne uvjete

2.8.2019.
18:45
VOYO logo

U splitskom škveru prvi put je održana svečanost polaganja kovanice u kobilicu putničkog broda za polarne ekspedicije. Riječ je o tehnološki naprednom brodu koji će putnike voditi u istraživanje polarnih krajeva.

Kovanica u kobilici američka je tradicija, a prvi put je svečano stavljena u brod koji se gradi u splitskom škveru. Kruzer za polarna istraživanja ugovoren je za američku kompaniju 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Polaganje kovanice u kobilicu, prvi dio koji je izgrađen, namijenjen je za dobru sreću dok se gradi brod, ali i kad bude plovio. To je dobar znak, to je praznovjerje i tradicija", ispričao je Malcom Ellis, viši potpredsjednik kompanije.

Luksuzni kruzer bit će posebno izgrađen za polarne uvjete. Bit će dug 128 metara, a kada zaplovi 2020. godine moći će primati do 200 gostiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za polarne ekspedicije na Antartiku i Arktik imat ćemo najbolji brod za avanture, ali i luksuz. A Ultramarine znači iznad mora. Znači za ljude koji vole avanture i želi ići na neobična mjesta i istraživati, Ultramarine je pravi za takvu avanturu", rekao je Andy Duncan, direktor Travelopie.

Gosti na kruzeru imat će priliku razgledati polarne krajeve iz zraka jer će na brodu biti dva helikoptera. Unutar broda je i dvadeset brodica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njima možemo goste izvesti da vide divljinu, krajolik i prožive polarne krajeve kako nijedna kompanija ne radi", kazao je Ellis.

Vrijednost ovakvih kruzera je između 100 i 300 milijuna eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovakvim brodovima svaki detalj je za sebe, ne radi se o velikim serijama, tako kad se gleda po dizajnu i razvoju broda, on je puno kompliciraniji nego velik kruzer koji je u nekoj seriji", kazao je predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak.

Bez obzira na zahtjevnost izrade, u splitskom brodogradilištu, kažu, kruzeri su isplativiji nego gradnja tankera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo