U PLANU I IZGRADNJA APARTMANA /

Navala rodilja na Viroviticu: Ovo je razlog zbog kojeg dolaze iz svih krajeva Hrvatske

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Rađaonice su opremljene modernim stolovima za porođaj, monitorima vitalnih funkcija, CTG aparatima za praćenje trudova i fetalnih otkucaja, aspiratorima te aparatom za dušični oksidul

18.10.2024.
8:38
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Neujednačenost standarda smještaja i pružanja usluga na odjelima ginekologije i porodništva u bolnicama dovela je do "migracija" nekih rodilja iz matičnih ustanova prema drugim ustanovama, o čemu svjedoči virovitička Opća bolnica, koja je postala privlačna za porode.

Kako je Hini izjavio ravnatelj Opće Bolnice Virovitica Dinko Blažević, zbog uvjeta koji ta bolnica pruža pri porodu i neposredno nakon njega, gotovo 30 posto rodilja u njihovu novoobnovljenom rodilištu dolazi iz drugih krajeva Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da je od 13. rujna, kada je počelo korištenje novouređenog rodilišta, do 15. listopada u virovitičkoj bolnici rodilo devet trudnica iz Bjelovarsko-bilogorske županije, četiri iz Koprivničko-križevačke te jedna iz Zagreba. Od tada je u Virovitičkoj bolnici rodilo ukupno pedesetak žena.

Image
KAO IZ NOĆNE MORE /

Dječak se rodio dok je obitelj gledala kako uragan čupa stablo: 'On je čudo!'

Image
KAO IZ NOĆNE MORE /

Dječak se rodio dok je obitelj gledala kako uragan čupa stablo: 'On je čudo!'

Sve nove sobe su jednokrevetne i klimatizirane

Obnova bolnice stajala je 1,3 milijuna eura, što je rezultiralo s dvije moderno uređene, zasebne rađaonice koje osiguravaju privatnost rodilji, a po želji i njezinoj pratnji. Rađaonice su opremljene modernim stolovima za porođaj, monitorima vitalnih funkcija, CTG aparatima za praćenje trudova i fetalnih otkucaja, aspiratorima te aparatom za dušični oksidul (rajski plin).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njima su rodiljama osigurane i druge pogodnosti, kao što su više vrsta pilates lopti, fotelja na napuhavanje i strunjača, sve da bi trudovi i porod bili ugodniji i podnošljiviji. Pored rađaonice je operacijska dvorana u kojoj se obavljaju hitni carski rezovi.

Uz lijekove koji se standardno daju za smanjenje bolova za vrijeme trudova, unazad nekoliko godina koristi se dušični oksidul, koji djeluje analgetski i relaksirajuće. Što je posebno važno rodiljama, na odjelu radi dovoljan broj ginekologa, od kojih su dvojica na subspecijalizaciji fetalne medicine.

Novouređene sobe za rodilje su jednokrevetne sa zasebnim sanitarnim čvorom, kadicom i pultom za njegu novorođenčeta, stolom i stolicama, foteljom za odmor. Sve su klimatizirane, imaju TV prijemnik i priključak za internet.

Jedna je od soba prilagođena za osobe s invaliditetom. Predviđena je i apartmanska, veća soba, koja uz opremu ima ležaj za boravak pratnje trudnice. U sklopu rodilišta postoji posebna čajna kuhinja za rodilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostatak ginekologa

Iz Koprivničko-križevačke bolnice, koja je lani također obnovila svoj ginekološki odjel, kažu da su rodiljama na raspolaganju tri jednokrevetne, jedna dvokrevetna i četiri trokrevetne sobe. U 2023. godini u toj je bolnici obavljeno 675 poroda, a do 14.  listopada ove godine bilo ih je 555.

Rodiljama je na usluzi pet ginekologa, a na specijalizaciji je još jedan. To očito nije dovoljno jer su dvije specijalistice nakon odlaska u mirovinu sklopile ugovor o djelu pa trenutno rade na pola radnog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije, odakle su također rodilje počele pristizati u virovitičku bolnicu, kažu da nemaju jednokrevetnih soba na odjelu ginekologije i porodništva. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, pa trenutno ne postoji mogućnost da s pacijenticom boravi i pratnja.

Zaposleno je sedam specijalista ginekologije i tri specijalizanta, oni su prošle godine obavili ukupno 563 poroda, a do 14. listopada ove godine 507.

Kažu da veća ulaganja na odjelu rodilišta u prethodnim godinama nisu imali, s većim radovima tek će početi. Namjera im je renoviranje dijela rodilišta, te će raditi dva apartmana za rodilje u kojima će biti omogućena prisutnost pratnje.

POGLEDAJTE VIDEO: Italija će surogat majčinstvo kažnjavati s milijun eura. Kako je kod nas? 'Imam pacijentice koje su se odlučile na to'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
PFL
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo