BJELOVARČANKA NA SEZONI U AUSTRIJI: / 'U Hrvatskoj bi za ovu plaću morala raditi bar devet mjeseci'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
21.1.2018.
19:30
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

U Austriji je tijekom skijaške sezone potrebno oko 30.000 sezonaca i to ponajviše kuhara, konobara, spremačica i drugih hotelijerskih zanimanja, što je idealna prilika za nezaposlene ali i za ljetne sezonce. Nina Cindrić iz okolice Bjelovara po prvi puta radi u Austriji, točnije od 21. prosinca prošle godine. U okolici Salzburga ostat će do kraja sezone, odnosno 1. svibnja, a kako izgleda njen posao, ispričala je za portal Bjelovarac.

Tri plaće za jedan mjesec

"Radim na radnom mjestu servirke i zaista ne mogu sakriti oduševljenje poslom i uvjetima, pa je već sada sigurno da ću i iduću zimu provesti na istom mjestu. Posao sam dobila putem austrijske burze rada, iako sam se nakon pregledavanja oglasa izravno javila poslodavcima s kojima je sve riješeno, od redovite plaće svakog petog u mjesecu, zdravstvenog osiguranja, do radnog vremena koje traje osam sati i ni minutu više od toga. Zbog toga se s popriličnom nelagodom prisjećam sezone u jednom našem jadranskom hotelu gdje sam često radila i po 13 sati", kaže Nina koja kao sezonac radi još od 2008. godina kada je završila trgovačku školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O plaći ne želi, no ipak je usporedila s istim poslom u Hrvatskoj. "Iznos ostaje tajnom, ali za novac koji ću zaraditi za boravka u Austriji, u Hrvatskoj bi trebala raditi devet mjeseci ili čak godinu dana. Još preciznije, ovdašnju mjesečnu plaću u nas bi zaradila za tri mjeseca", ilustrira Nina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo