Sve što jedemo moglo bi poskupjeti za 10 posto!

Ekstremne vrućine opustošile su trećinu Hrvatske. Elementarna nepogoda proglašena je u čak pet županija. Suša na poljima, suša i u državoj blagajni.

13.8.2012.
8:38
VOYO logo

Hrvatska poljoprivredna komora održat će u Zagrebu konferenciju za novinare na temu elementarne nepogode u poljoprivredi - suše.

Ekstremne vrućine opustošile su trećinu Hrvatske. Elementarna nepogoda proglašena je u čak pet županija. Suša na poljima, suša i u državoj blagajni. Ministarstvo poljoprivrede sinoć je potvrdilo kako je spremno pomoći, ali nema novca za odštetu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Financijskih sredstava neće biti, ali Ministarstvo analizira ostale modele pomoći kao što je bio slučaj kad je urod voćara stradao od niskih temperatura. Tada su zajedno s HBOR-om realizirani krediti'', izjavila je Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede.

Gubici se procjenjuju na više od milijardu i pol

Od posljedica dugotrajne suše stradali su najviše kukuruz, soja i šećerna repa, ali štetu trpe i uzgajivači voća i povrća. Stoga bi sve što jedemo na jesen moglo poskupjeti i za više od 10 posto. A već sada na hranu odlazi gotovo pola ukupnih troškova prosječnog hrvatskog kućanstva, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gubici se procjenjuju na više od milijardu i pol kuna. Nakon ministarstva, oglasili su se i poljoprivrednici. Upozoravaju da će neizbježno doći do poskupljenja hrane, a ako im država ne pomogne, pozvat će na prosvjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo