detaljni presjek / Sve o novoj i najvećoj poreznoj reformi ikada - tko je dobio mrkvu, a tko batinu?

Porezna reforma sa sobom nosi mnoštvo drugih promjena, od smanjenja poreza na kupnju nekretnina do povećanja poreza na kino ulaznice, ali i uvođenje trošarina na električne cigarete

27.10.2016.
22:38
VOYO logo

Zaposlene obitelji s više djece trebali bi biti najveći dobitnici nove porezne reforme. Oni s jednim djetetom tako po novome neće plaćati porez na dohodak sve do iznosa od 5520 kuna. 

"Ukoliko obveznik ima dvoje djece, situacija je još da tako kažem, upečatljivija - s postojećih 5680 na 8000 kuna. Dakle 8000 kuna neto za obveznika s dvoje djece, neće se više plaćati porez na dohodak", kaže ministar financija Zdravko Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji tako primjerice žive u Zagrebu gdje je prirez 18 posto i imaju bruto plaću od 5000 kuna dobit će 141 kunu više nego do sada. Oni s 8000 bruto dobit će 47 kuna više, s 12 tisuća 84 kune više, a oni s 20 tisuća, 195 kuna više. Najbolje će proći oni koji zarađuju od 25 tisuća kuna bruto naviše.

"Stvar je u tome da su naše plaće male. Ako su plaće male onda to znači da je i malo poreza. One veće plaće, one su plaćale više poreza i ako se smanjuju porezne stope onda naravno da se njima porez smanjuje, a povećava neto", tvrdi porezna stručnjakinja Lucija Turković Jarža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim mjerama nastoji se zadržati stručnjake, pogotovo u IT sektoru. No u 
U udruzi nezavisnih izvoznika softvera misle da se radi o premalom povećanju i naglašavaju da postoje i neki drugi propisi koje bi trebalo mijenajti.

"Da nam se primjerice priznaju nekakvi troškovi za radnike koje bi rado plaćali poslodavci, ali koji su nam sada oporezivi kao plaća u naravi ili drugi dohodak. Također nam je vrlo bitno znati od gospodina Marića da li će revitalizirati potpore za istraživanje i razvoj", Tajana Barančić, predsjednica Udruge nezavisnih izvoznika softvera CISEx.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reforma donosi i snižavanje stope poreza na dobit s 20 na 12 posto za poljoprivrednike, obrtnike i male poduzetnike s prihodima manjim od tri milijuna kuna, te s 20 na 18 posto za sve ostale.

"To je jedan veliki potencijal malih firmi koje će moći ulagati dalje u svoje poslovanje. Vrlo bitno je i da će radnici sada biti kod poslodavaca sa većom plaćom", tvrdi poduzetnik Ivan Topčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukida se i porezna olakšica za reinvestiranu dobit, ali se povećava za troškove reprezentacije. No nakon mrkve 2018. dolazi batina. Prema prijedlogu tada bi se uvele samo dvije stope PDV-a - opća od 24 i snižena od 12 posto.

"To znači da će osnovne potrepštine poskupjeti za duplo. Znači hrana, ljekovi, mlijeko, knjige, sa 6 na 12 posto. To je značajan udar na standard hrvatskih građana i mislim da ćemo po toj stopi PDV-a biti najveći u Europi", prokomentirao je saborski zastupnik Boris Lalovac.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga će poskupiti šećer i kino ulaznice. Kava bi mogla biti skuplja za kunu, mlijeko za 46, a kruh za 33 lipe.

"Jasno je da kruh kao hrana za najsiromašnije će postati još nedostupniji", kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizat će se i trošarine na obične, ali i elektroničke cigarete. Alkoholna pića više se neće morati označavati posebnom markicom, a na dobitku će biti i mali proizvođači rakije koji bi ubuduće trebali plaćati duplo manje trošarine. No sve to je tek  - prijedlog.

"Ovo danas što je ministar iznio, to je i sam rekao, da je to sada samo informacija vlade kako bi izgledala porezna reforma", upozorava Turković Jarža. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer mnoge od predloženih mjera, poput promjene PDV-a i uvođenja poreza na nekretnine umjesto komunalne naknade, trebale bi zaživjeti tek u drugoj polovici mandata. A do tada ima dovoljno vremena da se vladajući i predomisle.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo