MILIJARDA PROTIV NASILJA / Sve je krenulo s autoricom 'Vagininih monologa', sada i Zagreb dobiva svoj Ženski filmski festival: 'Očekujem i nju i njega'

Image
Foto: ŽFF

Prvo izdanje festivala, koji predstavlja raznolike i snažne glasove redateljica iz Europe, otvara se u zagrebačkoj Uraniji 25. studenog., na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

24.11.2023.
12:19
ŽFF
VOYO logo

Prvo izdanje Ženskog filmskog festivala koji predstavlja raznolike i snažne glasove redateljica iz Europe, otvara se u zagrebačkoj Uraniji 25. studenog., na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Festival je nadahnut globalnim pokretom "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama", kojemu je cilj okončati nasilje nad ženama i djevojčicama kroz umjetnost, prosvjed, pobunu i solidarnost. Pokret je inicirala Eva Ensler, autorica "Vagininih monologa". Projekt djeluje u više od 200 zemalja, a u Hrvatskoj i regiji kampanju vodi Rada Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od organizatorica projekta je i Danijela Stanojević koja se s Radom Borić već 11 godina bavi probematikom nasilja nad ženama i djecom.

"Željeli smo pronaći način kako sustavno govoriti o problemima nasilja koji muče naše društvo. U proteklih 20 godina ubijeno je 400 žena. Naš sustav je manjkav i ovim projektom želimo potaknuti dijalog, omogućiti ljudima da se informiraju, aktiviraju i saznaju i bore se za svoja prava", rekla je organizatorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt će se nastaviti kroz cijelu godinu. Na mjesečnoj razini održavat će se projekcije i rasprave vezane uz žene, umjetnost, ljudska prava i socijalnu pravdu.

"Društvo više ne reagira na nasilje, to je postalo nešto što je naša svakodnevica. Mediji često izvještavaju senzacionalistički, a vrlo brzo se cijeli slučaj zaboravi i o njemu se više ne govori. Političari postaju sve brutalniji i skandalozniji u svojim izjavama, a na to nitko ne reagira. Zbog svega toga odlučili smo se na film kao najjači medij za prenošenje priče. Ljudi pozorno prate sadržaj sat, sat i pol ovisno o tome koliko traje film i na kraju nitko ne može ostati ravnodušan. Film te potakne na razmišljanje", dodala je Danijela Stanojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je namijenjen svima ženama, muškarcima, starima i mladima.

"Program je zapravo platforma za suradnju, razmjenjivanje ideja i razgovor s aktivistima jer se upravo oni danas bave onime čime bi se trebao baviti sustav. Naše društvo, umjetnost i politika moraju se mijenjati jer mi nemamo utjecaja. Dođite svi sutra 25.11 u Uraniju, priključite se i da podrže ovu inicijativu jer je zajedništvo jedini način za formiranje boljeg sutra", pozvala je sve organizatorica Ženskog filmskog festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativu je podržao i RTL-ov voditelj Adrian De Vrgna koji je kroz video poruku pozvao sve na sudjelovanje na festivalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Na ulicama borba za žrtve femicida: Od 2016. partneri ubili 56 žena

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo