SVE JE DOGOVORENO TIJEKOM KOLINDINOG POSJETA RUSIJI? / Procurio plan Rosnjefta - evo kako planiraju kupiti INA-u

Image

Rosnjeftova kupnja Ine bila je jedna od glavnih tema nedavnih razgovora ruske i hrvatske delegacije u Moskvi.

27.10.2017.
22:10
VOYO logo

Kao što smo već pisali, najveća svjetska naftna kompanija zainteresirana je za akviziciju Ine, a navodno je već i stvoren plan preuzimanja hrvatske kompanije. Plan koji se razrađivao tijekom nedavnog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i delegacije hrvatskih gospodarstvenika Rusiji.

Image
ŠEF NAJVEĆE NAFTNE KOMPANIJE NA SVIJETU IZNENADIO: /

'Ako uđemo u Inu, točno znamo što ćemo s rafinerijama u Rijeci i Sisku'

Image
ŠEF NAJVEĆE NAFTNE KOMPANIJE NA SVIJETU IZNENADIO: /

'Ako uđemo u Inu, točno znamo što ćemo s rafinerijama u Rijeci i Sisku'

RTL doznaje da bi Rosnjeft kupio 19 posto dionica od hrvatske Vlade, a s obzirom da već surađuje s MOL-om i da Mađari imaju neke dugove prema ruskoj kompaniji, u vidu nekakve kompenzacije bi uzeli od MOL-a 32 posto dionica Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanija kojoj je na čelu moćni IgorSečin tako bi postala vlasnik 51 posto dionica, dok bi i Vlada bila zadovoljna jer bi zadržala kontrolni paket od preko 25 posto dionica Ine.

Image
Image

Na ovaj bi način Plenković dobio novog, potencijalno ozbiljnijeg strateškog partnera, dok bi iz igre bili izbačeni Mađari. Vladu, ali i radnike Ine ohrabruju i Sečinove izjave kako Rosnjeft namjerava na životu ostaviti obje Inine rafinerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava Ine još uvijek odbija komentirati Rosnjeftov interes za kupnjom kompanije.

Kako smo jutros već pisali, na čelu Rosnjefta nalazi se Igor Sečin, čovjek za kojeg se smatra da je najbliži suradnik Vladimira Putina. Mnogi ga de facto nazivaju zamjenikom ruskog predsjednika. Putinov zamjenik doslovno je i bio od 2008. do 2012. godine kada je ovaj bio ruski premijer. Sečin je bivši obavještajac pa nije čudno da ga danas opisuju kao vođu frakcije bivših ruskih špijuna u Kremlju, a često se znalo reći da je produžena ruka obavještajne službe u energetskom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svoje pozicije u Rosnjeftu i bliskog odnosa s Putinom Sečin se smatra najutjecajnijim čovjekom u ruskoj energetskoj industriji. Prije nego je postavljen na mjesto šefa Rosnjefta osobno je nadgledao sve glavne energetske sporazume u Rusiji, uključujući i arktičke ugovore između Rusije, ExxonMobila i Enija i Statoila, vrijedne milijarde dolara.

Ruski mediji često su Sečina znali nazvati Putinovim “Darth Vaderom” i “najstrašnijim čovjekom na svijetu”, dok su ga u američkom veleposlanstvu u Moskvi opisivali kao “sivog kardinala Kremlja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo