Odjeci afere SMS / Sve hladniji odnos Plenkovića i Brkića: 'Idealna opcija je da sam podnese ostavku'

Predsjednica otkaze bliskim suradnicima u jeku afere SMS, i to nadomak izborne godine objašnjava kao svoje pravo.

20.12.2018.
18:40
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović konačno se oglasila o razrješenju dvojice savjetnika - za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku. 

Otkaze bliskim suradnicima u jeku afere SMS, i to nadomak izborne godine objašnjava kao svoje pravo. No, imena njihovih nasljednika još ne želi objaviti. Istovremeno, premijer ponavlja kako želi da se potpuno rasvijetli afera koja potresa i njegovu stranku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenja li smjer Grabar-Kitarović baš pred izbore? O odlasku svojih dvoje savjetnika Predsjednica kratko i jasno: "To je moje pravo". Više ne želi antivladino nastrojenog Matu Radeljića, a u jeku afere SMS otišao je i Vlado Galić. Ostavke u HDZ-u još nitko ne spominje. Milijan Brkić iskaz je USKOK-u dao prošli tjedan no, pred kamere ne želi.

Brkić nema komentara

"Već sam vam sve rekao i nemam više komentara", rekao je Brkić. A onda se pridružio šefu Andreju Plenkoviću na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Na dnevnom redu sjednice, iako su neki očekivali, afere SMS nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam, vjerojatno će svatko dati svoje odgovore.. Valjda je rekao članovima Predsjedništva ako nešto zna. Razgovarali su puno puta predsjednik i on", kazao je član Nacionalnog vijeća HDZ-a Josip Đakić

Premijer Andrej Plenković opet ponavlja sve treba rasvijetliti nadležna tijela, a na pitanje je li osobno razgovarao s Brkićem odgovara: "Rekao sam kad je to počelo da smo razgovarali. Ali sada drugo rade ta tijela, ne želim nikada prejudicirati neku situaciju, ako nisam siguran. A ovo nije baš benigna situacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević dvoji da je afera SMS uopće afera

I dok to za šefa izgleda sve gore, politički tajnik čak dovodi u pitanje i postojanje afere. "Stava smo da se treba rasvijetliti sve oko te nazovimo afere", kazao je politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević. "Vodstvo HDZ-a nema apsolutno nikakve veze s nikakvim aferama, ali dobro da se smjenjuje i da se provjetrava", dodao je Kuščević.

Prije dva mjeseca tvrdio je da ako se optužbe protiv Brkića pokažu istinitima da bi to bila katastrofa. No, od tada, rejting je stranci čak i porastao. "Neće biti štete za HDZ, vidite da smo najjača stranka", kazao je potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković. Nakon promjena u Uredu predsjednice, kritike Plenković više ne očekuju niti s Pantovčaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova novinarka Damira Gregoret pratila je sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a te je u RTL-u Danas izvijestila da se na njoj nije pričalo o aferi SMS, nego se pričalo o rezultatima HDZ-a i planovima za iduću godinu.

Prije sjednice kamere su zabilježile hladan odnos između Plenkovića i Brkića i to bi možda moglo ovoriti i više od bilo kakve njihove izjave. HDZ-ovci su oprezni u izjavama i čekaju nove detalje koji će se otkriti u istrazi u aferi SMS te će se tek onda možda dogoditi neki novi korak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U neslužbenim razgovorima s HDZ-ovcima u ovom trenutku se može čuti je da je svima najsumnjiviji dio ona da se, na dan kada je uhićen Blaž Curić da je Brkić nekoliko puta s njim razgovarao, a i da je Varga na taj dan nazvao Brkića. Neki HDZ-ovci smatraju da je idealna opcija da se Brkić sam povuče i da ostavku na mjesto potpredsjednika Sabora, no čini se kako to njemu nije opcija, izvijestila je Damira Gregoret u RTL-u Danas.    

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo