'Svako dodatno rezanje gura Hrvatsku u još veću katastrofu'

'Hrvatska je najmanje zadužena zemlja, panika je potpuno nepotrebna. Hrvatski javni dug po briselskoj metodologiji je 55%, dok je prosjek zaduženosti Europe 85%', poručio je Jurčić.

22.10.2013.
7:56
VOYO logo

''Rezovi su nas doveli do ovdje. Zapravo, povećanje poreza je smanjilo potrošnju i smanjilo proizvodnju, te smanjilo prihodnu stranu proračuna. Rješenje je u poticajnu domaće proizvodnje. Rješenje nije u Ministarstvu financija, rješenje je u Ministarstvu gospodarstva. Svako daljnje rezanje guralo bi Hrvatsku u veću katastrofu'', rekao je gost Dnevnika 3 HTV-a predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dr. Ljubo Jurčić.

''Hrvatska je najmanje zadužena zemlja, panika je potpuno nepotrebna. Hrvatski javni dug po briselskoj metodologiji je 55%, dok je prosjek zaduženosti Europe 85%, a najrazvijenijih zemalja Europe 90%. Dakle, Hrvatska ima još prostora do 60% da bi se mjere (zbog prekomjernog proračunskog manjka) aktivirale, Vlada može aktivnom ekonomskom politikom pokrenuti gospodarstvo i početi dizati BDP i to je jedino pravo i jedino moguće rješenje deficita i financijske stabilizacije u Hrvatskoj'', rekao je Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno je ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare održanoj u povodu objavljivanja izvješća o prekomjernom proračunskom manjku i razini duga opće države u Hrvatskoj od 2009. do 2012., piše HRT, rekao da je za smanjenje proračunskog manjka nužno povećati prihodovnu stranu proračuna jer na rashodovnoj nema previše mogućnosti, što ne znači da neće biti daljnjih rezova i ušteda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo