GOSTOVAO U RTL-U DANAS / Sutra prestaje moratorij! Državni tajnik za RTL: 'U prvoj fazi pustit će se 60 tisuća ovrha!'

Sutra prestaje moratorij na ovrhe, a gledano po iznosu, građani najviše duguju bankama, najčešće neplaćene kredite i dugove na kreditnim karticama

18.10.2020.
19:20
VOYO logo

Sutra prestaje moratorij na ovrhe, a gledano po iznosu, građani najviše duguju bankama, najčešće neplaćene kredite i dugove na kreditnim karticama. 

Dug financijskom sektoru tako iznosi 35 posto u ukupnim dospjelim dugovanjima. Nakon toga, najčešći su vjerovnici iz područja telekomunikacija, no ukupan dug prema njima je nešto ispod pet posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Hrvatske javnobilježničke komore, javni bilježnici su za trajanja moratorija zaprimili oko 170 tisuća prijedloga za donošenje rješenja o ovrhama, a najviše za neplaćene račune za vodu, plin, struju te telefonske usluge.

Tri faze

U RTL-u Danas o ovoj temi govorio je državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje jesu li razgovarali s Javnobilježničkom komorom i FINOM-om postoji li mogućnost dogovora oko lakše otplate duga, odgovorio je da su razgovarali. 

"Vlada i Ministarstvo napravili su velike napore da izdamo preporuke da javni bilježnici od sutra puštaju ovrhe u tri faze. Prva faza je od 19. listopada od 60 tisuća, druga faza od 20. studenog oko 60 tisuća, a treća u siječnju 2021. godine. Bit će više od dva mjeseca vremena da se naši ovršenici, građani Hrvatske, pripreme i da mogu svoj dug platiti u određenim pogodnostima i nekoliko faza", rekao je Salapić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manji troškovi ovrha?

Iz udruga ovršenih često ističu problem visokih troškova ovrha. "Novim izmjenama i dopunama Ovršnog zakona koje će stupiti na snagu do kraja ove godine donijet ćemo posebni pravilnik o naknadama i troškovima ovršnog postupka. Ono što je sada za dug od 100 kuna bio trošak od 800 kuna, po novome će dug od 100 kuna biti trošak oko 300 ili 350 kuna. Znači manji troškovi za oko 400 do 600 kuna", rekao je. 

Naglasio je i da su u razgovoru s ovršenicima tražili da se dužnicima omogući vraćanje duga u nekoliko rata. "Većina vjerovnika će na to i pristati", kazao je. Najavio je da će se prema novom Ovršnom zakonu dužnike 15 dana ranije obavještavati da će doći do ovrhe. "Ako dug uspije riješiti u tih 15 dana, nema nikakvog troška ovršnog postupka", kazao je. Dodao je i da se kod prigovora sud uključuje u ovršni postupak i on odlučuje mora li se vratiti dug.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo