U UTORAK NAM 'SJEDA' POLA MILIJARDE EURA IZ EU: / 'Ne otpuštajte radnike, mi ćemo isplatiti dio njihovih plaća čak i ako ne rade dovoljno'

Image
Foto: Profimedia

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je kako će Hrvatska dobiti ukupno sedam milijardi eura iz programa SURE i Sljedeća generacija EU-a

16.11.2020.
21:35
Profimedia
VOYO logo

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je u intervjuu za HRT obznanila veliku vijest koju je ranije najavljivao i premijer Andrej Plenković. Naime, od utorka će Hrvatskoj na raspolaganju biti 500 milijuna eura iz programa SURE.

"Imam dobre vijesti za Hrvatsku. To su osobito dobre vijesti za zaposlene i tvrtke jer im programom SURE poručujemo: ne otpuštajte radnike, mi ćemo isplatiti dio njihovih plaća čak i ako ne rade dovoljno. Ne zadržite li radnike i njihovo znanje i vještine nećete moći preuzeti nove narudžbe kada se oporavite", izjavila je von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je kako se radi o mjeri koja istovremeno štiti i radnike i tvrtke tijekom pandemije, odnosno gospodarskog oporavka. Najavila je i drugu tranšu iz istog programa, što znači ukupno milijardu eura za očuvanje radnih mjesta u Hrvatskoj.

No, čini se kako Europska unija neće stati samo na tome. Naime, Komisija je predložila program za oporavak "Sljedeća generacija EU-a" iz kojeg će Hrvatska na raspolaganju imati šest milijardi eura. "Želimo to zajednički investirati u modernizaciju, u 'novi zeleni dogovor', kako bi naše jedinstveno tržište postalo jače", rekla je Von der Leyen i pozvala sve članice da imaju na umu kako u ovakvoj krizi radnici i tvrtke trebaju ta sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTRESNO OBRAĆANJE PREDSJEDNICE EK: /

'I solidarnost je zarazna – i temelj je naše Unije'

Image
POTRESNO OBRAĆANJE PREDSJEDNICE EK: /

'I solidarnost je zarazna – i temelj je naše Unije'

Nabavit će još cjepiva

A kako bi se spriječile zdravstvene posljedice pandemije, Komisija će u utorak potpisati još jedan ugovor o nabavi 405 milijuna doza cjepiva s farmaceutskom tvrtkom Cure Vac. Ovo je peti ugovor o nabavci cjepiva koje će EK realizirati. "Moramo osigurati da su cjepiva učinkovita i sigurna. Čim dobijemo cjepivo, svaka država članica će istovremeno pod istim uvjetima na njih imati pristup", rekla je čelnica Komisije.

Von der Leyen je najavila i predstavljanje novog plana za borbu protiv terorizma 9. prosinca. No, prije toga će biti predstavljen plan za integraciju i inkluziju. "Osnažit ćemo Europol i Eurodec. Sve je to dio agende za borbu protiv terorizma", zaključila je Von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo