Sutra dođite na Dolac, nitko vam neće dirati sir i vrhnje!

4.10.2010.
13:38
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić obećao je u ponedjeljak ujutro pomoć kumicama koje prodaju domaće mliječne proizvode na štandovima Tržnica Zagreb.

Naveo je kako će odmah poslati inspekciji Ministarstva zdravstva dopis kojim će tražiti da se ukine zabrana prodaje mliječnih proizvoda na mjesec dana, dok se ne nabave potrebne vitrine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko identitet grada Zagreba neće ukinuti, sir i vrhnje će se prodavati", kazao je Bandić i pobrao pljesak okupljenih.

Štoviše, Bandić se ispričao kumicama zbog toga što netko nije obavio svoj dio posla, budući da je u studenom 2009. sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva zatražila od Tržnica da riješe problem prodaje na otvorenom. Kazao je kako je 12. lipnja ove godine rok produžen do 1. rujna, a budući da Tržnice ništa nisu poduzele, na snagu je stupila zabrana prodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb će osigurati stotinjak vitrina

Također, Bandić je najavio kako će odmah sutra ili prekosutra prvi doći kupiti sir i vrhnje, jer ne vjeruje da u Ministarstvu zdravstva neće biti sluha za problem prodavača. Najavio je da će Grad Zagreb osigurati stotinjak vitrina za prodavače iz zagrebačke županije, te da će ostalim općinama i gradovima predložiti da na sličan način subvencioniraju ili pomognu svoje stanovnike koji kruh zarađuju prodajom proizvoda u Zagrebu.

Snimio i montirao: Franjo Tot

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kumice su kazale i kako su u Upravi Tržnica Zagreb obećali da neće biti bacanja hrane, te da sutra mogu doći na plac prodavati svoje proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kumice su se nakon danih im obećanja preko Trga bana Jelačića zaputile prema Kaptolu, gdje se njihova povorka zaustavila i otpjevala nekoliko sakralnih pjesama. 'Uništavate trbuh Zagreba', 'Sve ste nam prodali i pokrali, ali našu tradiciju prodaje sira ne damo', 'Vratite nam kruh' i 'Želimo hraniti i školovati našu djecu' samo su neki od transparenata koje su nosile pobunjene prodavačice, većinom iz Križevaca i okolice.

Prodavači strahuju od cijene najma vitrina

Neki od okupljenih ipak su bili skeptični oko pomoći koja im je obećana. Većina prodavača je iz Križevaca i okoline, te sumnjaju da će njihove općine pomoći na način kako je to predložio Bandić. Također, kažu i kako je vjerojatno da će im Tržnice 'debelo' naplatiti najam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačna cijena mjesečnog najma štanda je 200 kuna mjesečno, plus 20 kuna dnevno 'placarine'.

Inače, prosvjednu povorku ispred zagrebačke katedrale promatrala je i skupina znatiželjnih japanskih turista, kojima nije bilo jasno što se točno događa. Ipak, fotografirali su cijeli događaj, pa će u svijet ponijeti sasvim drugačiju sliku o ženama koje čine 'identitet grada', kako bi kazao gradonačelnik Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010040061006 arti-201010030350006 arti-201010010713006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo