Sustav za uzbunjivanje u raspadu, slat će sms-ove

8.7.2011.
16:53
VOYO logo

Saznanje da od 1086 sirena, koliko ih je u sustava, njih oko 400 ne radi, a još se deseci svakodnevno kvare, opravdava zabrinutost građana koji su u nedjelju nakon najave testiranja, zvali navodeći da sirene nisu čuli.

Naime, i u samom DUZS-u naveli su kako su se sirene čule tek u užem središtu Zagreba, dok se u nekim gradovima i područjima nisu uopće čule. I iako u DUZS-u navode da Hrvatskoj ne prijeti ratna opasnost, činjenica je da stanovništvo u mnogim dijelovima Hrvatske trenutačno ne može biti obaviješteno o elementarnim nepogodama ili industrijskim nesrećama. A velika grmljavinska i olujna nevremena te, primjerice, požar u Rafineriji Sisak, svakako spadaju u nepogode o kojima ljudi prije te neposredno nakon izbijanja moraju biti obaviješteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, nakon svakoga grmljavinskog ili sličnog nevremena dio sirena ispadne iz funkcije, što dodatno otežava informiranje stanovništva, piše Vjesnik.hr.

Kako je obnova tehnološki potpuno zastarjelog sustava financijski neizvediva, a kako bi se ipak na neki način stanovništvo obavijestilo o novonastalim situacija, krenulo se u rekonstrukciju sustava u blizini objekata koji mogu ugroziti stanovništvo u vrlo kratkom vremenu, kao što su kemijska industrija i postrojenja, brane i slični objekti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavijest putem HRT-a i SMS poruka?

Kako bi se osigurala kakva-takva obaviještenost stanovništva u mjestima odnosno područjima koja nisu pokrivena sirenama DUZS je potpisao protokol s Hrvatskom radiotelevizijom, kojim je regulirano žurno davanje obavijesti stanovništvu o mogućim postupcima. Znači li to da svaki stanovnik cijelog dana mora biti uz upaljen televizor, i to na jednom od programa HRT-a?

Jedna od ipak prihvatljivijih tehničkih rješenja koja razmatra DUZS je slanje sms-poruke istodobno s aktiviranjem sirena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201107030030006 arti-201107010277006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo