SUSJEDI I DALJE BIJESNI NA MILANOVIĆA: / 'Odustanite od toga što ste isplanirali, mi nikome nećemo dopustiti da nas vrijeđa i ponižava'

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell
2.8.2020.
13:20
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao je u nedjelju presjednika Hrvatske Zorana Milanovića da odustane od planirane predaje odličja umirovljenom generalu Hrvatskog vijeća obrane Zlatanu Miji Jeliću koji je u BiH optužen za ratne zločine.

Jelić bi 4. kolovoza u Kninu trebao primiti odličje iz ruku Milanovića zajedno sa zapovjednicima četiri gardijske brigade HVO koje su sudjelovale u operacijama čiji je krajnji cilj bio oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske.Milanović je objasnio da na godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluje neće odlikovati zapovjednike kao pojedince, nego postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a u ime postrojbi odličja će primiti njihovi zapovjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BOŠNJAČKA STRANKA PROSVJEDUJE ZBOG ODLIKOVANJA HVO-A: /

'Ovakav postupak dodatno će opteretiti odnose između BiH i Hrvatske'

Image
BOŠNJAČKA STRANKA PROSVJEDUJE ZBOG ODLIKOVANJA HVO-A: /

'Ovakav postupak dodatno će opteretiti odnose između BiH i Hrvatske'

Dan nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je i Džaferović član osudila najavu dodjele odličja Jeliću, predsjedatelj Predsjedništva BiH je u posebnoj izjavi upozorio kako bi predsjednik Milanović morao ozbiljno razmotriti sve moguće implikacije tog čina i od njega odustati jer je u pitanju osoba koja je uz to što je optuženik ujedno i bjegunac od pravde.

'Necivilizacijski čin'

"Osim što je to necivilizacijski čin protivan europskim vrijednostima on bi sasvim sigurno negativno utjecao na odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Naše države su međusobno upućene jedna prema drugoj i izgradnja dobrih odnosa se ukazuje kao nasušna potreba", izjavio je Džaferović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je nakon Milanovićeva izbora za predsjednika Hrvatske očekivao da se konačno krene u rješavanje nagomilanih otvorenih pitanja između dviju zemalja a umjesto toga stvaraju se novi problemi.

Posljednji primjeri su diskriminacijska i uvredljiva odluka o ulasku u Hrvatsku građana Bosne i Hercegovine vezano za pandemiju koronavirusa, samovlasna sječa šume na Plješevici i najava o uručenju priznanja osobi optuženoj za teške zločine na području Mostara", kazao je Džaferović dodajući kako mu je dužnost upozoriti da će, ako se ovakva praksa nastavi, neminovno doći do pogoršanja u međudržavnom odnosima a da će odgovornost za to snositi Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Poštujte nas'

"Od svojih susjeda tražimo da nas poštuju onoliko koliko mi poštujemo njih. Nikome nećemo dozvoliti da nas vrijeđa i ponižava", izjavio je Džaferović.

Umirovljeni general Jelić trebao bi 4. kolovoza u Kinunu od predsjendika Milanovića primiti odličje za zasluge što ih je Specijalna brigada policije Herceg-Bosne čiji je on bio zapovjednik imala u operacijama koje su rezultirale konačnim oslobođenjem okupiranih dijelova Hrvatske 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelić je u BiH optužen za ratne zločine počinjene protiv Bošnjaka na području Mostara 1993. godine. Boravi u Hrvatskoj a nije želio pristati da mu se sudi u BiH.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo