Vijest da je suša pokosila začinsku papriku mnoge je uznemirila! Počinje berba pa svi strepe hoće li je biti dovoljno i po kojoj cijeni, jer bez nje nema ni dobrog kulena.
Crveno baranjsko zlato - začinska paprika bez koje nema kulena ni fiša uskoro bi trebala biti spremna za berbu.
"Paprika voli da joj je noga u vodi, a glava na suncu i onda bude dobrog uroda", poručuje Jožef Kelemen, proizvođač paprike.
No suša je i na Jožefovim poljima začinske paprike ostavila traga. Protiv suše Jožef se bori sustavom navodnjavanja pa će uroda ipak biti.
No i ulaganja su veća od očekivanih pa će skuplja biti i paprika.
"Paprika će biti isto sigurno malo skuplja nego inače jer veliki su troškovi do berbe", tvrdi Kelemen.
U prodaju će paprika na jesen. Bez nje nema ni najboljih slavonskih specijaliteta.
"Kad odreže onaj kulen neki su tamno bordo boje, a negdje je ona lijepa crvena boja. Taj već zna, znate što - to su maheri koji to znaju", kaže Ilonka Horvat, višestruka prvakinja Hrvatske u kuhanju fiš-paprikaša.
Poznata majstorica kotlića i dugogodišnja sutkinja zna koliko je paprika važna za fiš-paprikaš.
"Nijedan dobar fiš ne može proći, ako nije vizualni izgled crvena, ona krasna crvena boja mora biti", objašnjava Horvat.
Samljevena bez sjemenki dat će lijepu boju, ali i sjemenke paprike važne su za masnoću.
I za kraj ove priče o crvenoj baranjskoj paprici jedna tradicijska priča - to je mast i kruh s crvenom paprikom.