SUPRUŽNICI IZ MEĐIMURJA TUŽILI SVOJU DJECU: / Prijavili su ih jer ne brinu o njima; evo što je odlučio sud...

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Marijan Sušenj

Roditelji su u tužbi naveli da su starije životne dobi i nesposobni za rad te da ne primaju mirovinu i nemaju ikakvih prihoda.

7.7.2018.
19:06
PIXSELL / ilustracija, Marijan Sušenj
VOYO logo

Supružnici iz Međimurja, 79-godišnja Anđela i 75-godišnji Petar tužili su prije četiri godine svojih šestero djece jer ih ne žele uzdržavati. Općinski sud ovih je dana donio nepravomoćnu presudu davši za pravo roditeljima te presudivši da petero sinova i kći moraju svojim starim roditeljima slabog imovinskog stanja plaćati 200 kuna mjesečno svaki, sveukupno 1200 kuna, piše Podravski.hr.

"Roditelji nisu brinuli za nas kad smo bili djeca"

Roditelji su u tužbi naveli da su starije životne dobi i nesposobni za rad te da usto ne primaju mirovinu i nemaju ikakvih prihoda. Budući da ne mogu namaknuti novac za hranu, lijekove i režije, a za što im svakoga mjesečno treba oko 2400 kuna, predložili su da sud obveže njihovu djecu na plaćanje tog iznosa. Sud je odlučio da je pola od svote koju su naveli roditelji dovoljno za njihove potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od sinova, Robert, na sudu se žestoko protivio tužbi, odnosno zahtjevu svojih roditelja kazavši da on i supruga s neredovitim plaćama zarađuju jedva 6000 kuna mjesečno, a imaju velike minuse na računima i troje malodobne djece.

"Roditelji se za mene i moju braću nisu posebno brinuli kad smo bili djeca jer su nas ostavili na brigu baki pa otišli raditi u Austriju", kazao je sin Robert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UMIROVLJENICI TUŽE VLASTITU DJECU: /

'Nemamo nikakvih prihoda, a ne žele nas uzdržavati'

Image
UMIROVLJENICI TUŽE VLASTITU DJECU: /

'Nemamo nikakvih prihoda, a ne žele nas uzdržavati'

Radili na crno pa nisu stekli mirovinu

Sud je utvrdio da su supružnici doista godinama radili u inozemstvu, no budući da ih poslodavac nije prijavljivao ostali su bez prava na mirovinu, piše Podravski.hr. Također, sud je utvrdio da imaju neožbukanu sirotinjsku kuću staru 45 godina, s tri sobe, malom kuhinjom i kupaonicom te starim namještajem. Obratili su se za pomoć i Centru za socijalnu skrb, no ondje su im rekli da će rješenje donijeti tek nakon pravomoćne presude u ovom slučaju.

Tijekom dokaznog postupka Općinski sud ustanovio je kako je jedan sin ratni vojni invalid s mirovinom od 8000 kuna, trojica su već godinama u Njemačkoj, Sloveniji i Austriji, a jedan ima privatnu tvrtku u Međimurju. Jedino kći nema stalnih primanja. Neki od sinova imaju vrijedne nekretnine u inozemstvu i više automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu je sutkinja, pozivajući se na propis iz Obitelsjkog zakona, zaključila da su “punoljetna djeca dužni uzdržavati svoje roditelje koji nisu sposobni za rad i nemaju dovoljno sredstava za život te ih ne mogu ostvariti iz svoje imovine”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo