SUPRUGA SMAKNUTOG HUMANITARCA / 'Od Josipovica nisam dobila nista, a od Milanovica sam dobila pismo sucuti'

2.3.2015.
10:46
VOYO logo

Dragana Haines ispricala je kako se nosi s boli i strasnim gubitkom.

"Dan za danom, jedan po jedan dan. To je nesto sto ostaje, sto je obiljezilo mene i moje dijete do kraja zivota. Sam nacin na koji je suprug uzet od nas je zastrasujuci. Smrt je sama po sebi tezak dogadaj, ali nacin na koji smo mi izgubili Davida je prestrasan", rekla je udovica humanitarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova petogodisnja kci cesto pita za oca.

"Jako cesto ga se sjeti i pita za njega. 'Tata, tata David. Tata je radio ovo, ono sa mnom', govori. Sjeca se jako ranih uspomena. Imao puno fotografija i video snimaka gdje su njih dvoje zajedno. Drago mi je da ga se sjeca i nadam se da ce ona na neki nacin nastaviti njegovo djelo", ispricala je Dragana za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grozni izvjestaji

''Propustila sam puno tih groznih izvjestaja, ali bih kasnije trazila po internetu. Kad bi se nesto pojavilo na TV-u, promijenila bih program. Ne zelim da njezino sjecanje na njega bude u onom narancastom odijelu s onim zlikovcem iza njega. Imamo puno ljepsih uspomena na njega tako da nema potrebe da ona to vidi. Vjerojatno je da ce vidjeti. No kad bude zrelija i kad bude mogla prihvatiti to sto se dogodilo s njezinim ocem. Sada je dijete i treba uzivati u svom djetinjstvu."

David je bio smiren i pokazao je izuzetnu hrabrost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je njegova klasnicna smirenost. Imao je dvije suprotnosti. Bio je David koji bi mogao ukrotiti i najdivljiju zivotinju, i David koji bi planuo na svaku nepravdu. Upoznali smo se ovdje kad smo radili za razlicite organizacije na ovom podrucju i cesto smo odlazili na sastanke. Dosta cesto je znao burno reagirati prema autoritetima. Ljudi su ovdje dolazili i zivjeli u teskim uvjetima, bez hrane i odjece, dok su opcinski nacelnici uzivali u svojim uredima.

Ja nisam uspjela pogledati cijelu snimku do kraja. No njegova smirenost me iznenadila, i mozda zvuci ruzno, no mislim da su svi oni prije egzekucije bili nakljukani opijatima jer onaj moj David, kojeg ja poznam, ne bi samo tako klecao i govorio to sto oni traze od njega. S druge strane postoji ponos sto je ostao smiren do posljednjeg trenutka. Vjerujem da su mu u tim zadnjim trenucima bile Athea i Bethany, njegove kceri", kaze Dragana Haines.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nemoj nista raditi'

Udovica humanitarca kaze kako i nije imala prevelike pomoci od hrvatske drzave.

''Od predsjednika nisam dobila nista, a od premijera Milanovica sam dobila pismo sucuti nakon Davidove smrti. Ja sam cak preko Davidovog brata nudila da ja pokusam direktno doci do premijera ili predsjednika, buduci da Britanci imaju pravilo da ne pregovaraju s teroristima i da ne nude otkupnine, kako bi Hrvatska sudjelovala u pregovorima, no poruka je bila: 'Ne, nemoj nista raditi. To samo moze ugroziti njegov zivot.' I onda sam se nasla izmedu dvije vatre kad zelite nesto napraviti, a to moze ugroziti njegov zivot. Sto tada napraviti? To je nesto s cime ja moram zivjeti cijeli zivot. Mozda da sam ipak pokusala, mozda bi pristali na otkupninu i mozda bi David danas bio s nama", zakljucuje Dragana. http://hr.n1info.com/a32590/Vijesti/Dragana-Haines-u-ekskluzivnom-intervjuu-za-N1.html

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo