AKCIJA U VRUJI / Sunčan dan u Dalmaciji iskoristili za sadnju stotinu sadnica i čišćenjem uvale. Pomoći došla i najmlađa volonterka (3)

Nastoje promijeniti današnje gledište, odnosno činjenicu da se sve više vodi računa o betonu, a manje o prirodi i o zelenilu

12.3.2022.
20:26
VOYO logo

Aktivisti ne odustaju od Vruje pa su volonteri "Festivala bespravne gradnje i devastirane prirode Vruja" posadili sto sadnica autohtonog bilja. Sunčani dan u Dalmaciji iskoristili su i za prikupljanje otpada u uvali koja je sinonim za devastaciju i nebrigu.

Lopate, krampovi, sadnice i voda. Sve što vam uz malo volje treba da bi prirodi, vratili ono što su joj neki drugi sebično oduzeli. Poruka za njih i više nego jasna, govori nam Lara Javorčić iz udruge „Zasadi stablo ne budi panj”.

Osim lokalnih mještana, po prvi put u sanaciju uvale Vruja, uključile su se i jedinice lokalne samouprave koje teritorijalno dijele ovaj jedinstveni prirodni fenomen.

Augustin Jakir iz Brela govori: "Svi smo mi tu zaduženi za rad i ekologiju, za čuvanje ovoga svega, tako da ovi ko šta može ponit, koliko i kako, bitno je da se radi, da se napreduje u ovakvim akcijama koje su uvijek dobrodošle".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRADI se HOTELSKI KOMPLEKS /

Zašto je baš uvala Vruja izabrana za Festival bespravne gradnje? Ona je simbol devastacije hrvatske obale

Image
GRADI se HOTELSKI KOMPLEKS /

Zašto je baš uvala Vruja izabrana za Festival bespravne gradnje? Ona je simbol devastacije hrvatske obale


Bruna Fistanić iz Piska kaže: "Nas duša boli gledat ovu golet, sada i ovaj kamenjar tako da vidite i sami da je to ogromna površina i trebat će vremena. Evo odlučili smo krenit pa koliko toliko dat jedan tač, a onda ćemo vidit s vremenom opet u jesen. Čisto da podižemo svijest ljudi". 

A sve se zakotrljalo prošlog ljeta s prvim Festivalom bespravne gradnje i devastirane prirode, nakon kojeg se u slučaj devastacije Vruje uključilo i državno odvjetništvo.

Andrea Topić iz Festivala bespravne gradnje i devastirane prirode Vruja tvrdi: "Ne planiramo stati. Mi od toga želimo napraviti tradicionalnu manifestaciju, jednostavno ne želimo dati gušta tu svim tim bespravnim graditeljima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A inicijative niču diljem Hrvatske. Svi za jednog, jedan za sve. Perica Štefan iz
inicijative „Čisteći medvjedići” kaže: "Ovo nije sprint, ovo je maraton i vjerujemo da će neke buduće generacije neće imati probleme s kojima se mi sada suočavamo".

Zato se trn, kaže stara poslovica, oštri od malena, a tome je posvjedočila i trogodišnja djevojčica koja je došla pomoći. Bez njih, kažu volonteri, sve bi bilo uzalud.

"Mislim da se to pomalo zaboravlja, obzirom na to da eto sve više se vodi računa o betonu, a manje o prirodi i o zelenilu. Moramo dakle i mladi naraštaj učiti kako sutra se odnositi prema prirodi", zaključuje Lončar.

Jer priroda nije naša, samo smo je posudili od budućih naraštaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo