SUMRAK PRIČA: / Nekad uspješan, a danas prisiljen prodati svoje blago nakon dva desetljeća: 'Ne može dalje, ne ide dalje i gotovo...'

Image
Foto: Screenshot/Nova TV

Iako su Vladine mjere dobrodošle one su spore i za mnoge već kasno

16.2.2019.
12:01
Screenshot/Nova TV
VOYO logo

U prošloj godini Hrvatska je izgubila 833 proizvođača mlijeka te je nakon petogodišnjeg pada izgubila čak 5000 isporučitelja. To ni ne čudi s obzirom na to da su s nekadašnjih 4 kune po litri, otkupne cijene mlijeka pale na ispod dvije kune.

Unatoč mjerama poput povoljnih kredita, do potpora za kupnju junica i davanja prednosti prilikom zakupa državnog zemljišta, rezultati izostaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nemate ekonomske opravdanosti to raditi, a to se prvenstveno odnosi na cijenu vašeg proizvoda odnosno cijenu mlijeka koju plaćaju otkupljivači, onda je jasno da nikakve mjere ne mogu pomoći tom sektoru dok se taj dio ne riješi", kaže Davor Pašalić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu za Nova TV.

Image
GUVERNER VUJČIĆ UPOZORAVA: /

'Gotovinski krediti nisu novi 'švicarac', no neke paralele ipak postoje'

Image
GUVERNER VUJČIĆ UPOZORAVA: /

'Gotovinski krediti nisu novi 'švicarac', no neke paralele ipak postoje'

Dok Lidija Pavić iz Udruge Uzgajivača Holstein Goveda smatra kako za sve te mjere treba proći neko vrijeme, ali problem je u tome što brojni proizvođači vremena nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogotovo se to vidi kada su u pitanju mali proizvođači.

'Ne ide dalje i gotovo'

Nakon što je više od dva desetljeća Anđelko Domuz iz Tenje radio kao mali mljekar, sada rasprodaje krave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može dalje, ne ide dalje i gotovo. Jednostavno sam odlučio da prodam, da idem nekim drugim putem", rekao je Domuz.

Kaže kako je prije u selu bilo na stotine proizvođača te su mlijeko vozili i prodavali na drugi kraj sela. Sada ih ima samo troje. I dok za njega više nema persperktive Jozo Šutalo iz Male mljekare Valpovo jedan je od proizvođača koji se još uspijeva održati u ovim uvijetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako unatoč tome što ne razmišlja o gašenju proizvodnje, stanje postaje alarmantno. Iako su Vladine mjere dobrodošle, smatra da su one spore i da je za mnoge već kasno.

"Već kad govorimo o tome, one su trebale doći prije pet šest godina kada smo imali preko 30 000 kooperanata, sada su pali na šest“, zaključio je Šutalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo