SULTANOVO ČUDO: / U Slavoniji će se graditi replika Sulejmanovog mosta!

Image
Foto: Screanshoot/YouTube

Most koji je sultan Sulejman Veličanstveni izgradio između Darde i Osijeka u 16. stoljeću ponovno bi se trebao naći na istom mjestu.

7.3.2016.
18:22
Screanshoot/YouTube
VOYO logo

Četiri godine prošle su otkada se jedno tursko izaslanstvo pri svom posjetu Lijepoj našoj uvjerilo da su ostaci pronađenog mosta koji je nekad spajao Dardu i Osijek iz Sulejmanovog doba. I sada su se odlučili vratiti s konkretnim prijedlogom - gradnjom njegove replike! Potvrdio je to načelnik Općine Darda Anto Vukoje koje je prisustvovao sastanku u Zagrebu s predstavnicima turskih institucija i vlasti te onim našima, piše Glas Slavonije.

Pomoć turizmu i gospodarstvu

"Turci su izrazili želju o gradnji replike Sulejmanova mosta i tematske šetnice kroz park kod Esterhazyjeva dvorca", objašnjava Vukoje, naglašavajući kako su voljni i financirati radove na novim iskopinama, koji bi stajali 600-tinjak tisuća kuna. Na cijeli projekt sada bi trebalo staviti potpise i krenuti u njegovu realizaciju. Prema Vukojinim riječima, i turska i hrvatska strana tvrde kako će on umnogome pomoći turističkom, pa čak i gospodarskom razvoju općine Darda i Baranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bio lijep, no svi su mu se divili

Podsjetimo, osvajanjem Osijeka 1526. godine, kao jedino moguće rješenje prelaska baranjskih močvara na putu do Budima, sultan Sulejman Veličanstveni prihvatio se gradnje mosta. Gradnja je završena u srpnju 1566. godine, a prema podacima povjesničara, gradilo ga je 25.000 ljudi. Na baranjskoj strani most je vodio preko močvarna tla i manjih otočića te mjestimice blago krivudao do Darde. Bio je dug približno osam kilometara. Njegov početak bio je na obali Drave kod osječke Tvrđe, a kraj na Maloj Đoli, odmah ispod dvorca Esterhazy. Iako nije bio pretjerano lijep, divio mu se cijeli zapad i poznat je kao sultanovo čudo.

Uništen je 1686. godine nakon progona Turaka iz Baranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo