Šulc: EU je Frankenštajn koji uništava demokratiju

Evropske institucije kao što je Evropska komisija ne poštuju princip podele vlasti

6.3.2013.
13:25
VOYO logo

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc tvrdi da se Evropska unija zbog manjka demokratije pretvorila u Frankenštajnovo čudovište.

Prema njemu, glavni problem je u nepoštovanju principa podele vlasti, jednom od osnovnih stubova demokratije, prenosi briselski portal Euobserver.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nacionalni suverenitet se u Evropi zasniva na podeli vlasti: imamo vlade koje parlamenti mogu da obore i sudove koji paze da se pravila poštuju - rekao je Šulc na tribini o budućnosti EU u Hamburgu.

On tvrdi da su u institucije EU ugrađeni samo delovi tog okvira, ali ne i podela vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- To je ono što ja zovem Frankenštajnovom Evropom - rekao je Šulc.

Evropska komisija otuđuje ljude

Predsednik EP je za Evropsku komisiju rekao da je najnedemoratskija institucija EU jer je podvrgnuta minimalnom nadzoru poslanika i da "samo otuđuje ljude".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tamo postoje dve škole mišljenja: jedni se neće smiriti dok i poslednje lokalno groblje ne bude privatizovano, a drugi dok Komisija ne uvede pravila za sahranjivanje - konstatovao je Šulc.

On smatra da je rešenje u korenitim reformama kojima bi se smanjila ovlašćenja Komisije na uštrb parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje, međutim, da se vidi da li će Šulc takve reforme zastupati ukoliko pobedi u trci za mesto predsednika Evropske komisije 2014, gde važi za jednog od najozbiljnijih kandidata, navodi Tanjug na kraju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo