nije sve kako se čini / Sukob u novoj stranci: 'Sve konce vuče Hasanbegović, Esih je plakala cijelu noć'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Martin Babić, zagrebački poduzetnik bio je jedan od inicijatora kandidature Brune Esih za gradonačelnicu.

14.7.2017.
11:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

No, Babić je prekinuo sve kontakte s Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem, nakon što su njih dvoje odlučili koalirati s Milanom Bandićem. A za Novi listotkrio je brojne detalje od toga kako je startala ta politička inicijativa i zašto se s njima razišao.

"Pratio sam Brunino javno djelovanje. Kada je na parlamentarnim izborima prošle godine došla na HDZ-ovu listu, s nekolicinom članova stranke bio sam na njezinom skupu na Knežiji. Procijenili smo da je ona skroz u redu te smo joj odlučili pomoći da dobije što više preferencijskih glasova kako bi preskočila Davora Božinovića, koji je bio peti na listi te kako bi ušla u Sabor. Zbog toga smo i formirali grupe po prvoj izbornoj jedinici, odradili kampanju i Bruna je, vjerujem zahvaljujući i nama, osvojila saborski mandat", priča Babić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dva mjeseca, 10, studenog dogovoreno je da će se ona kandidirati za gradonačelnicu Zagreba i imati nezavisnu listu za Gradsku skupštinu. Kako Babić naglašava glavni cilj bio im je onemogućiti Bandića da dalje upravlja Zagrebom.

"Bruna se tada zaklela da nikad neće surađivati s Bandićem, a s tim se složio i Hasanbegović", priča Babić, dodajući da se sve skupa odvijalo u najboljem redu, dok Hasanbegović odjednom nije poželio biti na izbornoj listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bruna je složila listu, poštujući i Hasanbegovićeve prijedloge, pa je tako Ana Lederer bila na drugom mjestu. No, posljednjeg dana roka za predaju lista Hasanbegović je odlučio sve ispremiješati.

"Pitao sam Brunu je li istina da Hasanbegović ne dopušta predaju liste koju je ona kreirala, u suzama mi je potvrdila da je tako. Zamolila me da ne pravimo nered jer je strahovala da listu ne predamo na vrijeme. Stigao je i Hasanbegović i inzistirao da on bude na drugom mjestu, a Ana Lederer na trećem", prisjeća se Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruna Esih vrlo je solidno prošla na izborima, a njezina lista osvojila je pet mandata. Ispostavilo se da bez njih Bandić i HDZ ne mogu formirati većinu u Gradskoj skupštini.

" Nakon toga došli su mi neki naši ljudi 22. svibnja i rekli mi da se priča da ćemo ići u koaliciju s Bandićem. Sjećam se da sam im kazao da je izdajnik svatko tko to napravi. Na prvom idućem susretu s Brunom izravno sam je pitao jesu li točne informacije o suradnji s Bandićem i ona mi je, pred pet, šest ljudi, odgovorila da to nije istina, da ona to ni za što na svijetu ne bi učinila. Čak mi je rekla, citiram: Ni pod cijenu preimenovanja Trga maršala Tita neću u koaliciju s Bandićem. Da su htjeli skinuti tu ploču, već su mogli, a i sada, ako žele, imaju dovoljno ruku bez nas", rekla je, tvrdi Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasanbegović je poslije izbora izjavio da je HDZ pobijedio iz birtije, a Babić smatra da je time popljuvao sve one koji smo radili u kampanji.

Zbog toga je i upitao  Brunu je li pročitala u tu izjavu, tu mu je rekla da je i da je plakala cijelu noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prestani plakati, kazao sam joj, i postani šef. Nažalost, šef je tu Hasanbegović i sve se događa po njegovim nalozima. Hasanbegović je od početka htio koaliciju s Bandićem kako bi uhljebio svoje ljude. Bruna mi je djelovala iskreno, ali ne može se othrvati Hasanbegovićevom pritisku" ispričao je Babić za Novi list.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo