Šuker i Dalić brane HDZ: Nismo mi!

Nije trebalo dugo, jedva 24 sata od prozivke, da se jave naši dragi bivši ministri financija, čije je jedno od većih dostignuća – porezni dug od 52 milijarde kuna.

1.8.2012.
13:51
VOYO logo

Tko je kriv za dugogodišnje neplaćanje poreza, komu se gledalo kroz prste i je li bilo dogovora vlasti i dužnika? Za aktualnu Vladu i njihovu šeficu Porezne uprave dileme nema – kriv je HDZ. HDZ-ovci optužbe odbacuju.

"Netočno je, makar za ono vrijeme za koje ja odgovaram, govoriti da su dugovi nastali političkom intervencijom ili zbog političkih dogovora, a vjerujem da je to bio slučaj i s prethodnim ministrima i s prethodnim vladama", ističe bivša HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić, koja tvrdi da tomu u prilog idu poduzete mjere naplate, pokrenuti stečajevi, tvrtke koje više ne postoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuker kaže da su i oni mislili...

I njezin prethodnik Ivan Šuker odbacuje optužbe. Napominje i da je objava liste poreznih dužnika bila dio HDZ-ovog programa.

"U programu gospodarskog oporavka je bila inicijativa, ali da se to napravi zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca", kaže Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

52 milijarde

No, lista nije napravljena, nego se, ustraje šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, pojedincima povezanima s tadašnjom Vladom gledalo kroz prste.

"Ja samo baratam činjenicom da je 52 milijarde kuna nenaplaćenog poreza i javnih davanja bilo onog momenta kad sam ja došla u Poreznu upravu i o tome se nikada nije javno pričalo, zašto se skrivalo, to vjerojatno zna ministar Šuker. Nisu plaćali poreze i doprinose i to iz razloga što su vjerojatno imali razne sporazume ili dogovore s eto baš bivšom Vladom", naglasila je Čavlović Smiljanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zna se tko je najveći krivac za 52 milijarde nenaplaćenog poreznog duga, no nova vlast je rekla da se neće pozivati na pogreške stare", rekao je šef laburista Dragutin Lesar.

"Čak me pomalo čudi da je nastao ping-pong između njih. Naravno da 52 milijarde kuna poreznog duga nisu nastale u šest mjeseci pa vjerojatno niti unatrag osam, nego više godina koliko je trajala ukupna porezna nedisciplina u Hrvatskoj. Bitno je da se stanje počne sređivati, a naravno da najveći krimen nosi HDZ", kaže Lesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo