Šuker će sa 15 mlrd. kn zatvoriti rupe u proračunu

6.7.2010.
23:54
VOYO logo

Očekuje se da će do kraja ovog mjeseca ministar financija Ivan Šuker u državni proračun donijeti oko 15 milijardi kuna, od čega će se manji dio novca, oko 4,5 milijardi kuna, pozajmiti izdavanjem obveznica u Hrvatskoj, dok će se ostatak od 1,5, pa čak i do 2 milijarde dolara skupiti u inozemstvu plasiranjem dolarskih obveznica, piše Večernji list.

arti-201007020487006Večernjakov izvor kaže da je na europskom tržištu već izražen interes za oko 800 milijuna eura hrvatskih obveznica, ostatak će uzeti američki investitori, a nije isključeno ni da hrvatske papire kupe i Kinezi, jer se vrijeme izdavanja obveznica poklapa s putom Šukera u inozemstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena novog inozemnog zaduženja mogla bi biti 6,75 posto, slično kao i potkraj prošle godine. Skupi li 15 milijardi kuna, Šuker će zatvoriti ovogodišnji deficit i riješiti problem financiranja proračuna, no naši sugovornici kažu da će se pojaviti novi problem. S novim pozajmicama predsjednica Vlade Jadranka Kosor vinut će se u sedlo, ali pitanje je koliko će se zadržati na konju, jer kad novac dođe, nitko više neće pokazati razumijevanje za smanjenje rashoda.

Novo će zaduživanje tako riješiti problem tekućeg financiranja proračuna i redovite isplate plaća i mirovina, ali neće nimalo poboljšati perspektivu zemlje da što prije ispliva iz krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dosadašnjoj dinamici punjenja budžeta, procjenjuje se da bi ovogodišnji deficit mogao biti oko 12 milijardi kuna. No, povlačenje kriznog poreza odnijet će državi iz ruku dio planiranih prihoda, a otvoreno je i pitanje jamstava brodogradilištima, piše Večernji list.

Prethodni članak:

arti-201007050884006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo