50 000 predmeta / Sudovi zatrpani otpisima duga do 10 tisuća kuna! Bošnjaković: 'Nema novih zapošljavanja'

Jednostavni stečaj potrošača trebao bi omogućiti brži izlazak iz blokade, no čini se da neće ići sve glatko

14.4.2019.
15:00
VOYO logo

Otpis dugova izazvao je kaos na sudovima. Zbog blokiranih građana i sudovi strahuju da će završiti u blokadi nakon što su zatrpani s oko 50 tisuća zahtjeva za jednostavni stečaj potrošača.

Dok sudovi razmišljaju o zapošljavanju novih sudaca i razbijaju glavu kako primiti nove slučajeve, ministar pravosuđa smatra da za tim nema potrebe jer bi se postupci trebali rješavati elektronički.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naizgled prazna pisarnica Općinskog građanskog suda u Zagrebu zatrpana je predmetima. Od početka godine do danas zaprimljeno je gotovo tri tisuće zahtjeva za jednostavnim stečajem potrošača.

''Imajući u vidu raniju opterećenost sudaca i sudskih savejtnika koji su raspoređeni za rad na tim predmetima to je nužno dovelo do potrebe da se od ministarstva pravosuđa zatraže privremeni zastoji prijedloga za otvaranjem jednostavnog stečaja potrošača. To nam je ministarstvo odobrilo'', kaže sudska savjetnica Općinskog građanskog suda u Zagrebu Ivana Jasprica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preopterećeni su i na sudu u Novom Zagrebu i u Splitu gdje misle da će morati zaposliti nove suce.

''Ovaj sud nije očekivao da će u ovako kratkom vremenu od 2 mjeseca ovako velik broj predmeta biti zaprimljen pa će uskoro biti provedene izmjene godišnjeg rasporeda na način da će se ovi predmeti rasporediti u rad svim sudskim savjetnicima raspoređenima na ovršni odjel.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvih slučajeva je po sudovima raspoređeno oko 50 tisuća

Jednostavnim stečajem potrošača država planira riješiti problem onih koji imaju dug do 20 tisuća kuna te su dulje od tri godine u blokadi.

Ovakvih slučajeva je po sudovima raspoređeno oko 50 tisuća. Ministar pravosuđa smatra da zbog blokiranih sudovine bi trebali u blokadu te da optrebe za dodatnim zapošljavanjem nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Smatram da to nije nekakav broj s kojim bismo trebali imati problem prvenstveno jer se ovdje radi o spisu koji je bez papira.To je elektronički", ističe ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković

U udruzi Blokirani smatraju da sudovi ovim slučajevima ne bi trebali biti pretrpani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je jako dobra mjera za koju sam se godinama borila i ne bi trebalo biti da sudovi zbog svoje inercije i svoje politike posla gdje sudac ne mora biti na poslu, a dobit će plaću isto kao saborski zastupnik,o osudi nekog blokiranog da izgubi jedini krov nad glavom zbog sumnje da je dužan 20 tis kuna'', poručuje Miriam Kervatin iz Udruge blokirani. 

Neće ići sve glatko

Sudove očekuje još oko 30 tisuća novih slučajeva koje šalje FINA nakon što je od dužnika dobila suglasnost za pokretanjem  jednostavnog stečaja potrošača. 
Rješenju problema nada se i Manda, koju zbog  duga od 300 kuna prema teleoperateru sada traže preko 12 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam svjesna svog duga od nekih 300 kuna aki nakon isključbe svim operaterima želim poručii što plaćamo nakon što smo isključeni čem,u daje račune plaćati'', tvrdi Manda iz Zagreba.

Jednostavni stečaj potrošača trebao bi omogućiti brži izlazak iz blokade, no čini se da neće ići sve glatko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo