SUĐENJE MERČEPU: / Obavještajci za zločine u Pakračkoj poljani čuli samo iz medija

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunić
18.12.2015.
15:49
PIXSELL, Marko Lukunić
VOYO logo

Dvojica pripadnika obavještajnih službi kazali su na suđenju ratnom pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu da su o ratnim zločinima nad civilima i zarobljenicima koji se Merčepu stavljaju na teret čuli samo iz medija.

Svjedok Damir Kufner, kojem je kao pripadniku Sigurnosne informativne službe posao bio uočiti neprijatelje u postrojbama HV-a, rekao je da je u Pakračkoj poljani, gdje je prema optužnici bila bazirana rezervna postrojba MUP-a koja se nazivala 'merčepovcima', susretao ljude u odorama hrvatske policije, ali s njima nije imao izravan kontakt jer je tada postojao antagonizam između pripadnika policije i Zbora narodne garde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne sjećaju se ključnih stvari

Ustvrdio je da zbog proteka vremena ne može precizno odgovoriti jesu li na području Pakračke poljane bili uhićeni civili. Njegova eventualna saznanja trebala biti zapisana u izvješćima za koja kaže da ih se više ne sjeća.

Svjedok Dragutin Hubak koji je u ratu sudjelova kao pripadnik Službe za zaštitu ustavnog poretka rekao je da je od listopada do prosinca 1991. radio i na području Pakraca i zapadne Slavonije, ali se ne može sjetiti je li bio poslom u Pakračkoj Poljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričao je da je prikupljao informacije o planovima neprijatelja, a izvori su mu bili lokalni stanovnici, među kojima i Srbi čiji su članovi obitelji bili na neprijateljskoj strani. Rekao je i da se ne sjeća da je kontaktirao s pripadnicima pričuvne policije MUP-a u Pakračkoj poljani.

Image
MIKOLA NA SUĐENJU MERČEPU: /

"E, moj Tomislave, jesmo li se mi za ovo borili"

Image
MIKOLA NA SUĐENJU MERČEPU: /

"E, moj Tomislave, jesmo li se mi za ovo borili"

U srpnju izmijenjena optužnica

Merčepa se tereti da je bio zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a koja je nezakonito uhićivala, mučila i ubijala civile sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja. Ratnog zapovjednika i pomoćnika ministra unutarnjih poslova se od srpnja, kada je izmjenjena optužnica, umjesto da je zapovjedao zločine, tereti da pripadnike postrojbe nad kojom je imao faktičku ovlast nije spriječio u zločinima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merčep je, prema tvrdnjama tužiteljstva, pristao da njemu podređeni nastave s takvim radnjama svjestan da među njima ima pojedinaca koji bili u sukob sa zakonom. Suđenje će se nastaviti 21. siječnja 2016. ipsitivanjem svjedoka Rudija Stipčića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo