MONSTRUM S PAGA BI SE MOGAO IZVUĆI? / 'Ako se utvrdi da je otac neubrojiv, onda ne može odgovarati za djelo'

Image

'Mora se provesti odgovarajuće vještačenje i ako se utvrdi da je otac neubrojiv, onda postupak ide u drugom pravcu, onda će se utvrditi da on kao neubrojiva osoba ne može odgovarati za to,

1.3.2019.
10:00
VOYO logo

O zastrašujućem slučaju iz Paga gdje je u četvrtak ujutro 54-godišnji Josip Rođak s balkona kuće, s visine od šest metara, bacio svoje četvero malodobne djece koja su pritom zadobila teške ozljede, bruji cijela Hrvatska, a vijest se pročula i u svijetu. Troje djece je na liječenju u Općoj bolnici Zadar - dvoje u dobi od tri i pet godina su na intenzivnoj njezi, a osmogodišnja djevojčica bit će operirana - dok je u Zagreb, u KBC Rebro, prevezena sedmogodišnjakinja koja se zbog teških ozljeda glave nalazi u induciranoj komi.

Image
HOROR NA PAGU: /

Otac bacio svoje četvero maloljetne djece s prvog kata kuće, s visine od šest metara

Image
HOROR NA PAGU: /

Otac bacio svoje četvero maloljetne djece s prvog kata kuće, s visine od šest metara

Počinitelj ovog jezivog nedjela, njihov otac Josip Rođak priveden je i jutros ga je saslušao državni odvjetnik. Rođak se, kako javlja N1, branio šutnjom. Policija je protiv njega podnijela prijavu za teško ubojstvo u pokušaju, a prijeti mu kazna zatvora u trajanju od 10 do 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kod nas je predviđena maksimalna kazna od 40 godina'

Ovaj je slučaj u programu televizije N1 komentirao sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec.

"Mora se provesti odgovarajuće vještačenje i ako se utvrdi da je otac neubrojiv, onda postupak ide u drugom pravcu, onda će se utvrditi da on kao neubrojiva osoba ne može odgovarati za to, te će se ići k tome da ga se smjesti u odgovarajuću ustanovu, no to treba pričekati. Ovo je događaj koji svakog roditelja i normalnog čovjeka tjera u očaj. U sudskom procesu je maksimalna kazna za ovo kazneno djelo 40 godina. Mi nemamo sustav Engleske ili Amerike gdje se može izreći 'spojena' kazna od 200 godina, kod nas je predviđena maksimalna kazna od 40 godina", kazao je Kontrec za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako nemaju kompetencije, treba im oduzeti roditeljsko pravo'

Slučaj je prokomentirala i predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić, govoreći o mogućim mjerama protiv roditelja četvero unesrećene djece.

"Ako nemaju kompetencije, treba im oduzeti roditeljsko pravo i to bez odlaganja", ističe Petö Kujundžić dodajući da bi trebalo provjeriti cijeli sustav koji je bio u kontaktu s obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom, kaže, treba provjeriti i sve, od susjeda, preko pedijatra, Centra za socijalnu skrb, liječnika obiteljske medicine te utvrditi je li s obitelji koja se selila također selila i dokumentacija o njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo