SUDAC MERČEPU: / 'Neki od vaših boraca najniži su oblik ljudskog postojanja'

Image

Tomislav Merčep, u vrijeme rata savjetnik u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, proglašen je danas krivim za ratni zločin nad srpskim civilima u Pakračkoj Poljani 1991.

12.5.2016.
19:26
VOYO logo

Merčep je prvotno bio optužen da je osobno izdavao zapovijedi za zločine nad civilima, no osuđen je po izmijenjenoj optužnici po kojoj je odgovoran što svoje podređene nije spriječio u zločinima. Osuđen je i jer nije spriječio ubojstvo obitelji Zec.

Skrivanje iza policijskih odora

Obrazlažući presudu, sudac Majerović podsjetio je da je pričuvna postrojba MUP-a kojom je zapovijedao Merčep u ono vrijeme jedina imala pravo nositi oružje i braniti domovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su počinili zločine nad civilima. Iako se prvotno Merčepa teretilo za mučenje i smrt 43 osobe, no u presudi je broj žrtava smanjen na 20.

"Da je ijedan civil tamo stradao bilo bi previše. Nevjerojatno je kako su se neki skrivali iza policijskih odora i dok su drugi oslobađali Pakrac i Lipik, oni su činili zločine. Bačeno je time blato u lice i hrvatskoj policiji i državi", naglasio je sudac Majerović čije je vijeće Merčepa proglasilo krivim zbog nakažnjavanja mučenja Pere Rajčevića, uhićenja, mučenja i krađu novca od Đorđa Gunjevića, tadašnjeg pomoćnika povjerenika Vlade RH za zdravstvo za općinu Pakrac, zvjerskog mučenja i ubojstva Mirka Cicvare, zlostavljanja Mikole Miokovića, ubojstava Stoje Ignjatović, Mihajla i Ljubice Vučković, Bože Velebita, Miloša Ivoševića, Rade Pajića, Marka Gruića, Veljka Stojakovića....

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blato u lice domovini

"Tih 10 do 15 vaših boraca koji su činili zločine najniži su oblik ljudskog postojanja i to što su učinili nije imalo veze s obranom domovine. Neki od njih su ranije već osuđeni, a neki su se izvukli kao Munib Suljić koji je bio pokretačko zlo i vodio je mlade ljude u zločin", rekao je sudac koji se posebno osvrnuo na ubojstvo obitelji Zec.

PRESUDA ZA JEDNU OD NAJMRAČNIJIH EPIZODA DOMOVINSKOG RATA: Merčepu pet i pol godina zatvora za mučenje i ubojstva srpskih civila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok su trajale borbe za Pakrac i Lipik, na samom početku prosinca 1991. godine u kojima je sudjelovala i vaša postrojba, ti su ljudi u Zagrebu ubili djevojčicu i njezine roditelje. Radi se ogromnoj količini zla koje se po svojim posljedicama približava nekim drugim događajima iz Domovinskog rata, kao što je recimo događaj od 13. listopada 1991. godine kada je u Širokoj Kuli zajedno sa svojom majkom u podrumu vlastite kuće zapaljena 13-ogodišnja Verica Nikšić, s time što su to počinili pripadnici vojske i policije tzv. SAO Krajine, dakle, monstrumi u okviru sistema koji je namjeravao onemogućiti stvaranje ove države. Gotovo da se to ubojstvo obitelji Zec, a pogotovo djevojčice i njezine majke, može usporediti s događajima iz svibnja 1991. godine u Slavonskom Brodu kada masovno pogibaju djeca i sigurno svi pamte događaj kada je od samo jedne granate, bombe u kući poginulo šestero djece. Bitna je razlika u tome što su djevojčicu i njezinu mamu u Zagrebu ubili pripadnici postrojbe koji su u tom trenutku bili izvan kontrole sistema i zdravog razuma, a ove druge zločine počinili su pripadnici tzv. vojske, organizirano i planski pod okriljem svojeg zločinačkog sistema", zaključio je sudac poručivši Merčepu da je samo zbog svog zdravstvenog stanje i dobi dobio kaznu od pet i pol godina zatvora.

Presudi je nazočilo desetak Merčepovih pristaša koji nisu skrivali svoju mržnju prema Vesni Teršelič, voditeljici Documente koja je također u sudnici pratila izricanje ove presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo