Sud odbio HRT-ovu tužbu, Hlo ne mora platiti odštetu

Općinski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu odluku da Hloverka Novak Srzić ne mora platiti odštetu od 25.000 € Hrvatskoj televiziji, jer je prekršila odredbe ugovora o radu.

19.12.2009.
0:08
VOYO logo

Hloverka Novak Srzić neće morati platiti Hrvatskoj televiziji odštetu od 221.141 kuna, jer je u siječnju 2007. dala otkaz i otišla raditi na konkurentsku Novu TV. Nepravomoćna je to odluka Zagrebačkog općinskog građanskog suda koji je odbio HRT-ovu tužbu.

HRT je, pak, tražio da Hloverka plati 25.000 eura zbog kršenja ugovora o radu prema kojem se nije smjela u roku od godinu dana od prestanka rada na HRT-u zaposliti kod konkurencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javna dalekovidnica od Novak Srzić je također tražila i odštetu od 36.580 kuna, jer je samovoljno prestala voditi i uređivati Otvoreno, no ni taj dio sadašnja šefica Informativnog programa nije dužna platiti.

Presuda je objavljena u Palači pravde ljetos, no obrazloženje je napisano nedavno, a sadržaj i izreka presude dosad nisu objavljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sudskom obrazloženju stoji kako odredbe o plaćanju ugovorne kazne, pri prelasku u konkurentsku kuću, nisu bile dobro pravno sastavljene, a ni tužba potkrijepljena valjanim dokazima. Nije za sud sporno da je Hloverka prestala na HRT -u raditi zbog odlaska na Novu TV, no: "Sud smatra da ugovorena zabrana tržišne utakmice – zabrana rada u konkurentskoj kući u roku od godinu dana od prestanka rada na HRT-u – ne obvezuje Novak Srzić da plati penale jer se s radnikom ne može ugovoriti opća zabrana zaposlenja u djelatnosti poslodavca. To bi bilo protivno ustavnom pravu na rad i slobodu rada. Čak i kad je takva zabrana rada ugovorena, ona radnika ne obvezuje osim u slučaju zaštite opravdanih poslovnih interesa poslodavca. Po Zakonu o radu zabrana tržišne utakmice ne obvezuje zaposlenika ni u slučaju kada poslodavac nije preuzeo obavezu da će radniku za vrijeme zabrane isplaćivati polovicu plaće, a to HRT nije napravio", piše u obrazloženju presude koju je objavio Večernji list.

Hloverka Novak Srzić u petak nije znala ništa o presudi. Njezin zamjenik Dražen Majić potvrdio je da se ona vraća na posao u ponedjeljak kada će prisustvovati i nastavku sjednice Programskog vijeća HTV-a. Tada bi joj trebao biti predan zahtjev za očitovanje o prijedlogu bivšeg ravnatelja HTV-a Blage Markote o njezinu razrješenju s mjesta glavne urednice Informativnoga programa HTV-a. Po uručenju zahtjeva, ona će imati sedam dana da se o njemu očituje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo