Sud ga vratio na posao pa mu šefovi uručili suspenziju

20.10.2011.
14:25
VOYO logo

Naime, Angeleski je u četvrtak u 9 sati ujutro došao u redakciju Glasa Istre, kako mu je i rečeno, a kako bi se obavila procedura njegovog vraćanja na posao. Nakon što je u firmi potpisao izjavu: "Ja, Zoran Angeleski, u postupku izvršenja privremene mjere privremenog vraćanja na rad temeljem rješenja Općinskog suda u Puli od 13. listopada 2011. izjavljujem da je radnja privremenog vraćanja na rad obavljena", uslijedio je novi šok.

Već na izlasku iz prostorije, Angeleskog je zaustavio član uprave Dražen Žmak i kazao mu da to nije sve jer je uprava donijela novu odluku o njegovoj suspenziji (?!), te mu je istu i uručio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku suda prozvali nezakonitom

U obrazloženju odluke o suspenziji piše da je uprava Glasa Istre baš u četvrtak donijela odluku o privremenom udaljavanju s posla do okončanja sudskog spora, i to pozivajući se na članak 149., stavak 9. Zakona o radu.

Članak kaže da "ako se radničko vijeće protivi izvanrednom otkazu, a radnik u sudskom sporu osporava dopuštenost otkaza i traži od poslodavca da ga zadrži na radu, poslodavac je dužan radnika vratiti na rad u roku od osam dana od dana dostave obavijesti i dokaza o podnošenju tužbe i zadržati ga na radu do okončanja sudskog spora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u Glasu Istre kažu da Angeleski nije od poslodavca zatražio da ga zadrži na radu, nego je to zatražio od suda u Puli, što je njima "nedopušteno", pa je sud po njima i "nezakonito" donio tu mjeru?!

"Donesenim rješenjem suda, koje je ovršno i obvezuje društvo, postignut je isti učinak koji bi bio postignut da je, da je radnik to zatražio, izravno primijenjena kogentna odredba članka 149. stavka 9. Zakona o radu. Kako u tom slučaju poslodavcu pripada pravo iz stavka 10. tog članka, očito je da mu isto pravo mora pripasti i u slučaju kad izravnu primjenu zakona nadomjesti, premda nezakonito, rješenje suda", navodi se u odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je ismijavanje suda'

Angeleski će tako, po stavku 10. istog članka zakona, dobivati mjesečnu plaću u iznosu polovice njegove prosječne plaće isplaćene u posljednja tri mjeseca.

"Ovo je nepoštivanje sudske odluke i ismijavanje suda! Moja će odvjetnica Loredana Štok hitno poduzeti odgovarajuće poteze za zaštitu mojih prava", kazao je Angeleski za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Angeleski je otpušten krajem kolovoza s objašnjenjem da je naštetio ugledu svojih novina jer se na sjednici Gradskog vijeća, prema tvrdnji uprave, predstavio kao novinar Glasa Istre kritiziravši projekt Brijuni Rivijera. Angeleski pak kaže da je govorio u svoje ime i nastupao ispred građanske inicijative. Sud je stao na njegovu stranu.

Inače, u presudi Općinskog suda piše i da Glasu Istre prijeti novčana kazna u iznosu od 50.000 kuna ako Angeleskog ne vrate na posao, dok se članovima uprave mogu izreći pojedinačne novčane kazne u iznosu od 15.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201108310465006 arti-201109010632006 arti-201109060241006 arti-201109080624006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo