Kraj jedne ere / Sucu Ivanu Turudiću uskoro prestaje mandat, tko će ga naslijediti? U 'igri' su i neka zvučna imena

Image
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Turudić vodi Županijski sud u Zagrebu još od kraja 2010.

4.8.2020.
8:43
Sandra Šimunović/Pixsell
VOYO logo

Sucu Ivanu Turudiću 1. siječnja 2021. istječe mandat na mjestu predjsednika Županijskog suda u Zagrebu te to više ne može biti.

Ponedjeljak je bio posljednji dan natječaja za predsjednika toga najvećeg županijskog suda u državi koji zapošljava stotinjak sudaca, i na kojem se rješavaju najveći sudski predmeti iz kaznene i građanske grane sudovanja. Turudićev nasljednik trebao bi se znati uskoro, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zakonu, sudac koji je već bio u dva mandata na čelu suda, za tu se dužnost ne može natjecati, a Turudić taj sud, što kao predsjednik u redovnom mandatu, a što kao vršitelj dužnosti predsjednika, vodi već čitavo desetljeće, od kraja 2010., još od vremena kad je predsjednike sudova postavljao ministar pravosuđa.

Tko se sve od sudaca natječe za tu dužnost bit će poznato krajem ovog tjedna, kad istekne i posljednji rok za pristizanje prijava poslanih poštom posljednjeg dana natječaja, no Jutarnji neka od imena koja bi se mogla kandidirati za tu dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njih je, kako neslužbeno doznajemo, sudac istrage i dugogodišnji glasnogovornik toga suda Krešimir Devčić. On je i prije četiri godine bio jedan od sedmero kandidata za predsjednika toga suda, na natječaju na kojem je drugi put bio izabran Ivan Turudić.

Iz sudačkih krugova može se doznati da su o kandidaturi za tu dužnost razmišljala i dvojica sudaca građanskog odjela toga suda: Tomislav Aralica i Ivica Veselić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAMO ZA RTL /

Potres je devastirao Turudićev sud, ali... 'Proces protiv Vidoševića i Sanadera nastavlja se u svibnju'

Image
SAMO ZA RTL /

Potres je devastirao Turudićev sud, ali... 'Proces protiv Vidoševića i Sanadera nastavlja se u svibnju'

Neslužbeno se doznaje da bi se na natječaj moglo javiti i dvoje kaznenih sudaca zagrebačkog Županijskog suda - Vjeran Blažeković, kojeg je Turudić imenovao za predsjednika kaznenog odjela, i sutkinja Maja Štampar Stipić. Zanimljivo je da je Blažekovićevo imenovanje za suca zagrebačkog Županijskog suda Ustavni sud prije mjesec dana proglasio neustavnim, ali ga nije poništio, već je sutkinji Jadranki Kos, koja je protiv njegova imenovanja podnijela ustavnu tužbu, odredio naknadu od 40.000 kuna zbog povrede ustavnog prava na dostupnost radnog mjesta. Naime, Kos je na natječaju na kojem je Blažeković imenovan na Županijski sud, prema bodovima bila prva na rang listi, a Blažeković je bio tek 22.

Sutkinja Maja Štampar Stipić široj je javnosti poznata po nekoliko zvučnih procesa koje je vodila ili ih još vodi: ponovljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu za aferu Ina MOL i Hypo banku, na šest je godina zatvora nepravomoćno osudila bivšeg šefa krim policije Željka Dolačkog za krađu zlata i novca iz policijskog sefa, za čiju sigurnost je bio zadužen, a 2017. na godinu dana zatvora je osudila i Josipa Klemma zbog izvlačenja novca iz vlastite tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među imenima mogućih kandidata spominju se dr. sc. Lana Peto Kujundžić, predsjednica odjela za mladež te dvojica sudaca istražnog odjela zagrebačkog Županijskog suda Vinko Mioč, koji je kao županijski sudac niz godina bio na čelu zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, te Oliver Mittermayer, koji se za tu dužnost natjecao i prije četiri godine.

No, tko je od njih poslao prijavu na natječaj, a tko odustati, i hoće li se i neka nova imena još pojaviti, bit će jasnije ovaj tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo