'Sucima treba zabraniti da se bave poslovima sa strane'

15.5.2014.
13:11
VOYO logo

Maras je komentirao je pisanje danasnjeg Jutarnjeg lista da neki suci Vrhovnog suda dobivaju vrlo visoke honorare za svoj rad kao arbitri pri Stalnom arbitraznom sudistu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Na novinarski upit uoci sjednice Vlade jesu li primjereni visoki iznosi koji se navode u tekstu te smatra li da je to jedan od nacina izvlacenja novca iz HGK, Maras je kazao da nije detaljno upoznat sa slucajem jer je o njemu, kao i drugi, citao iz novina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudbena vlast ne bi trebala novcano i interesno povezana s drugim organizacijama

"Nisam detaljno upoznat sto su tocno radili. Ako su radili u arbitraznim sporovima, sto HGK ima u dijelu svojih ovlasti, treba vidjeti sto su radili. Moguce da su radili poslove koji se honoriraju. Ali, naravno da je uvijek dobro za sve duznosnike, pa tako i za sudbenu vlast, da ne budu novcano i interesno povezani s drugim organizacijama", ustvrdio je Maras.

Ako ste duznosnik, bez obzira da li u izvrsnoj, zakonodavnoj ili sudbenoj, bilo bi dobro da se ne bavite nekim poslom sa strane, odnosno zakonski bi trebalo regulirati da to nije moguce, dodaje Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za duznosnike u Saboru i Vladi to nije moguce, a sad treba vidjeti zbog cega je moguce za suce, ako je to tocno", kaze Maras.

Dobivali i do 22.900 kuna neto

Jutarnji list navodi da su pojedini suci Vrhovnoga suda za rad pri Stalnom arbitraznom sudistu HGK mjesecno prosjecno dobivali 22.900 kuna neto, a istodobno im je placa na Vrhovnom sudu iznosila 18.270 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred Stalnim arbitraznim sudom HGK medusobne sporove rjesavaju tvrtke koje zele izbjeci sudske parnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo