Pripremite se za biciklističku sezonu

Dolazak ljepšeg i toplijeg vremena izmamit će brojne bicikliste na ulice.

11.4.2013.
9:14
VOYO logo

Kako bi vam sezona na biciklu prošla što ugodnije i sigurnije donosimo vam popis dijela biciklističke opreme koja će vam dobro doći bez obzira spremate li se na ležernu vožnju do parka ili na naporno bicikliranje kroz šumu.

Biciklistička kaciga

Dio opreme koji bi svaki biciklist trebao posjedovati svakako je kaciga. Biciklističke kacige vrlo su lagane i čvrste te na taj način osiguravaju sigurnost i udobnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo svi koji se voze na biciklima najmanje jednom u životu su iskusili okrutnu stranu gravitacije i tvrdoću pločnika. Padovi nikada nisu ugodni, no mogu biti manje opasni ukoliko vam je glava dobro zaštićena.

Retrovizor na volanu

Nakon što ste nabavili kacigu, sigurni smo da je želite isprobati čim prije. U tome će vam pomoći retrovizori postavljeni na volanu bicikla uz koje ćete lakše pratiti što se događa oko vas tijekom vožnje i na taj način možete izbjeći brojne potencijalno opasne situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Montaža biciklističkih retrovizora u današnje vrijeme vrlo je jednostavna, a mnogi od njih i cjenovno su vrlo prihvatljivi.

Rukavice

Tijekom česte vožnje na biciklu gumene ručice na volanu počinju se trošiti te na dlanovima ostaju mali komadići gume. Kako biste to izbjegli koristite biciklističke rukavice. Osim što su prozračne i dobro upijaju znoj, vrlo su korisne za zaštitu dlanova prilikom padova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekreativni biciklisti najčešće će koristiti rukavice 'kratkih prstiju', dok će oni koji vole juriti šumskim putevima na rukama imati rukavice 'dugih prstiju' kako bi izbjegli ogrebotine. Bilo da se radi od 'dugim' ili 'kratkim' rukavicama vaše će dlanovi biti pošteđeni i žuljeva.

Oprema za krpanje guma i pumpa

Putem e-Baya oprema za krpanje guma može se pronaći već za jedan dolar (oko 5,5 kuna), a u trgovinama u Hrvatskoj cijene su vrlo pristupačne te bi svaki biciklist trebao imati jednu plastičnu kutijicu s ljepilom, komadićem brus-papira i gumenim zakrpama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste bar jednom doživjeli da vam se guma na biciklu probuši na pola puta, tada znate kolika je gnjavaža gurati bicikl natrag kući ili ostatak puta. Gotovo svi proizvođači opreme za krpanje guma ujedno imaju i uputstva za zamjenu i pravilno krpanje. Stoga, gumu na biciklu može popraviti svatko.

Dakako, nakon što ste gumu zakrpali trebat će vam pumpa, pa se pobrinite da je imate sa sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biciklistička majica i bočica za vodu

Iako ne spada u dio obavezne opreme, svakako će dobro doći. Biciklističke majice napravljene su od vrlo laganih i prozračnih materijala te kao takve smanjuju znojenje prilikom vrućih dana ili napornih vožnji.

Od vrućina će vas spasiti i dobra bočica za vodu. Sve veći broj bočica koje se ovih dana prodaju u biciklističkim trgovinama ima svojstva termosica te zadržavaju temperaturu. Na taj način vaša voda ostat će rashlađena tijekom cijele vožnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udobno sjedalo

Upravo su žuljevi uzrokovani neudobnim sjedalom jedan od najčešćih razloga zbog kojih pojedinci odustaju od odlaska biciklom na posao. To se može izbjeći kupovinom udobnog sjedala.

Sjedala ispunjena gelom najpopularniji su i najudobniji izbor trenutno na tržištu, a prodaju ih gotovo sve biciklističke trgovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciklokompjuter

Baš kao i putno računalo u automobilu ciklokompjuter će vam reći osnovne informacije - kojom se brzinom krećete, koliko ste kilometara do sada prešli, koliko je sati i koliko se već vozite.

Postoje i brojne dodatne opcije ugrađene u ciklokompjutere, poput mjerenja otkucaja srca, no razlikuju se od modela do modela. Cijenom su prihvatljivi prosječnom biciklistu i mogu se pronaći u svim trgovinama s biciklističkom opremom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo