STVARA SE NOVO ORUŽJE U OTKRIVANJU KORONAVIRUSA: / 'Samo pola sekunde trebalo bi im biti potrebno da znaju je li netko zaražen'

Image

S njuhom čak 10.000 puta snažnijim od čovjekovog, psi bi mogli pripomoći u otkrivanju koronavirusa, a Britanci su u njihovu obuku već uložili milijun funti

30.5.2020.
15:05
VOYO logo

Britanci su svoje nade u suzbijanje koronavirusa položili - psima. Asha je koker-španijel i jedna od šest pasa koje treniraju kako bi mogli namirisati koronavirus. Naime, ona ima 10.000 puta osjetljiviji njuh od ljudskog.

"Psi mogu pregledati do 250 ljudi na sat. Samo pola sekunde trebalo bi im biti potrebno da pomoću njuha pouzdano znaju ima li netko od njih virus. Zato treba napraviti medicinski test i izolirati virus", rekla je Claire Guest, suosnivačica Centra za medicinsko otkrivanje uz pomoć pasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja provedena u Finskoj također sugeriraju da bi psi mogli biti dobri pomagači epidemiolozima. Nakon nekoliko tjedana naučili su razlikovati miris urina osoba koje imaju i koje nemaju koronavirus. Ovakva otkrića nisu iznenađenje za domaće stručnjake.

Image
PSI MOGU 'NANJUŠITI' I KORONAVIRUS? /

'Uvjereni smo da ga mogu otkriti, istražujemo...'

Image
PSI MOGU 'NANJUŠITI' I KORONAVIRUS? /

'Uvjereni smo da ga mogu otkriti, istražujemo...'

Prepoznaju bolesti

"Oni znaju prepoznati i tumorske stanice i druge stvari. Oni znaju tisuće puta bolje od nas prepoznati stvari. Najnormalnija stvar je da oni u urinu mogu prepoznati neke tvari koja je u ovom slučaju specifična za virus", rekla je za RTLTatjana Zajec, veterinarka u skloništu za nezbrinute životinje Dumovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psi su desetljećima pouzdani partneri vojske i policije, a mogu "osjetiti" i brojne bolesti. No, za sve je to potreban trening i obuka, pa "najbolji čovjekovi prijatelji" mogu naučiti kada trebaju dijabetičare upozoriti na razinu šećera u krvi.

"Psi zaista mogu nanjušiti drogu, dijabetes, malariju i pretpostavka je da svaka bolest ima svoj specifičan miris, a pas ima 10 tisuća puta jači njuh od čovjeka", rekao je Marijan Alfonso Sesar, ravnatelj Centra za rehabilitaciju Silver.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pouzdani poput testova

Finski znanstvenici tvrde da su psi jednako pouzdani poput testova za otkrivanje koronavirusa, ali prednost imaju određene pasmine. "To su ovčari, labradori, retriveri. Oni imaju stvarno dobar njuh kao i lako prepoznaju cijeli svijet oko sebe", navodi Zajec.

Britanci će pse trenirati po već iskušanom principu otkrivanja malarije. Iako su provedena tek početna ispitivanja, Britanci žele četveronožne lovce na koronavirus zaposliti u zračnim lukama. Za to su već izdvojili milijun funti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike