AFERA OKO NAMJEŠTANJA / Stup talijanske obrane zbog skandala bez Eura

Image
Foto: AP

Devetnaest osoba među kojima je i kapetan Lazija Stefano Mauri uhićeno je u operaciji "Calcioscommesse" talijanske policije koja istražuje skandal oko namještanja utakmica, a reprezentativac Criscito ispitan je u pripremnoj bazi talijanske reprezentacije.

28.5.2012.
14:01
AP
VOYO logo

RIM - Talijanski reprezentativac DomenicoCriscito (25), kojeg je u ponedjeljak ujutro u kampu talijanske reprezentacije saslušala policija u sklopu istrage o namještanju utakmica, neće nastupiti na europskom nogometnom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj" kako bi "razjasnio svoju situaciju" u vezi s aferom "Calcioscommesse", objavio je Talijanski nogometni savez (FIGC).

"Criscito neće nastupiti na Euru, to nije njegov primarni cilj, on želi razjasniti svoju situaciju", izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik FIGC-a DemetrioAlbertini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devetnaest osoba među kojima je i kapetan Lazija StefanoMauri uhićeno je u ponedjeljak u operaciji "Calcioscommesse" talijanske policije koja istražuje skandal s namještanjem utakmica, a reprezentativac Criscito ispitan je u bazi za pripreme talijanske reprezentacije.

Policija je dodala da je u sklopu operacije pretraženo 30 kuća te da je uhićen i bivši veznjak Genove OmarMilanetto, a navodno je pretražena i kuća trenera Juventusa AntoniaContea koji je istražiteljima zanimljiv iz razdoblja kada je trenirao Sienu u drugoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Criscito, branič Zenita iz Sankt Peterburga, koji se priprema s reprezentacijom za Euro u Ukrajini i Poljskoj (od 8. lipnja do 1. srpnja) ispitan je u centru za pripreme Coverciano kod Firence. Policija je objavila da je uhićeno i pet osoba u Mađarskoj pod sumnjom da su dio međunarodnog ilegalnog kladioničarskog prstena kojeg vodi Singapurac Tan Seet Eng, uhićen u prosincu.

Prema policijskim izvorima, pretražene su kuće igrača, trenera i administratora klubova Serie A, Serie B i nižih liga Lega Pro zbog sumnje da su umiješani u u namještanje utakmica za međunarodnu kriminalnu organizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto poslije toga je tužitelj u Cremoni Roberto Di Martino objavio da Criscito može mirno nastupiti na Euru.

"Protiv Criscita nije poduzeta nikakva mjera koja bi ga spriječila da napusti talijanski teritorij, on može mirno sudjelovati na Euru", izjavio je tužitelj Roberto Di Martino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Status svjedoka je instrument kojima se obuhvaćaju osobe u sklopu neke istrage, to nije izrečena presuda a to se u Italiji često zaboravlja". Tužitelj je također istaknuo da se taj status svjedoka "odnosi samo na Criscita i da ni jedan drugi član reprezentacije nije uključen u ovaj slučaj".

Igrač ne podliježe "etičkom kodu" kojeg je uspostavio talijanski izbornik Cesare Prandelli koji od svojih reprezentativaca traži besprijekorno ponašanje na i izvan nogometnih terena, ali više neće biti dovoljno spokojan za nastup na Euru, doznaje se od izvora bliskih FIGC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez Criscita, mjesto zadnjeg lijevog u talijanskoj reprezentaciji za Euro trebalo bi pripasti igraču Palerma FedericuBalzarettiju ili igraču Juventusa GiorgijuChielliniju.

Criscito se pak oglasio preko svog agenta Andree D'Amica. "Criscito je miran, namjerava što prije razjasniti situaciju. Očekuje da će to biti sutra (u utorak)", kazao je d'Amico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ispitivanju se Criscito izjasnio da se samo sastao s tifosima (navijačima) nakon jednog derbija kojeg je Genova izgubila od Sampdorije.

Prandellijev popis za Euro:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VRATARI: Gianluigi Buffon (Juventus), Morgan De Sanctis (Napoli), Salvatore Sirigu (Paris St Germain)

BRANIČI: Ignazio Abate (AC Milan), Federico Balzaretti (Palermo), Andrea Barzagli (Juventus), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Christian Maggio (Napoli), Angelo Ogbonna (Torino), Andrea Ranocchia (Inter)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZNJACI: Daniele De Rossi (AS Roma), Alessandro Diamanti (Bologna), Emanuele Giaccherini (Juventus), Claudio Marchisio (Juventus), Riccardo Montolivo (Fiorentina), Thiago Motta (Paris St Germain), Antonio Nocerino (AC Milan), Andrea Pirlo (Juventus)

NAPADAČI: Mario Balotelli (Manchester City), Fabio Borini (AS Roma), Antonio Cassano (AC Milan), Mattia Destro (Siena),Antonio Di Natale (Udinese), Sebastian Giovinco (Parma).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo