Studentima kazna za pad godine

Profesor Ekonomskog fakulteta Petar Filipić izračunao je kako je za besplatni studij za sve potrebno 256 milijuna kuna, a ima prijedlog i za jeftiniju varijantu od 117 milijuna kuna.

10.12.2009.
11:34
VOYO logo

Želja studenata Filozofskog fakulteta koji su sudjelovali u blokadi je da svi studenti cijeli studij prolaze za nula kuna, što bi državu stajalo 256 milijuna kuna, koliko iznosi prihod od školarina.

arti-200912090057006Profesor Ekonomskog fakulteta Petar Filipić ističe kako postoji i jeftinija varijanta od 117 milijuna kuna. Njegov prijedlog je da redoviti studenti koji ne polože sve ispite plaćaju ECTS bodove kako bi mogli te predmete ponovno odslušati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog profesora Filipića našao se pred djelatnicima Ministarstva obrazovanja, te je naišao i na prve protivnike.

Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin smatra da spomenuti prijedlog nije dobar. Dodaje da je bilo kakkvo penaliziranje studenata pogrešno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lučin podupire prijedlog Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje prema kojem svaki student dobiva potporu u cijeloj duljini trajanja studija, a uvjet je da u prvoj godini skupi najmanje 18 ETCS bodova, dok bi u drugoj već trebao skupiti 56 bodova.

Smatra da bi si na taj način studenti mogli sami određivati ritam studiranja, a ističe i kako još uvijek ostaje problem od kuda će se pokriti smanjenje prihoda nakon što se ukinu školarine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Filipić smatra da postoje tri načina na koji se navedeni problem može riješiti. Prvi je da se građane udari po džepu, drugi je da se dio novca namjenjenog za neko drugo ministarstvo dodijeli za obrazovanje, a treći je pak da se preraspodjela sredstava napravi unutar proračuna MZOŠ-a, piše Večernji list.

Prethodni članak:

arti-200911230787006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo