STUDENTI ŠOKIRANI PRAVILOM POLAGANJA ONLINE ISPITA: / 'Ako vama ili profesoru pukne internetska veza - automatski pad'

Image

Riječ je o ispitu zakazanom za ponedjeljak, a sporna uputa kaže da će se svim studentima bilježiti pad u slučaju prekida internetske veze studenti ili profesoru i to iz bilo kojeg razloga

27.1.2021.
17:07
VOYO logo

Studenti zagrebačkog Ekonomskog fakulteta zatražili su zaštitu fakultetske uprave, Sveučilišta te Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog upute o polaganju online ispita za kolegij Ekonometrija. Riječ je o ispitu zakazanom za ponedjeljak, a sporna uputa kaže da će se svim studentima bilježiti pad u slučaju prekida internetske veze studenti ili profesoru i to iz bilo kojeg razloga, piše Jutarnji list.

"Obaveza je studenta osigurati dvije kamere te neprekidnu internetsku vezu. Kamera od laptopa je usmjerena prema vama, a druga kamera mora obuhvaćati vaš radni stol i ekran laptopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada kažem da je ispit gotov, uzimate mobitel ili uređaj kojim ste se snimali dodatno s leđa te njime slikate rješenja, pred kamerom laptopa koja ostaje upaljena i u roku od najviše pet minuta morate uslikati i poslati napisano. Kašnjenje slanja maila od više od 10 sekundi neće se tolerirati te se u tom slučaju bilježi pad", stoji u uputi profesorice.

Image
Image

Studenti su u svojoj prijavi naveli da traže zaštitu od iživljavanja profesora. Uprava zagrebačke Ekonomije upitana je odobravaju li ovakva pravila na što su odgovorili kako su "situaciju shvatili ozbiljno i poduzeli korake kako se navedeni elementi iz spomenute upute promijene". "Pojedinci s Katedre za matematiku dali su upute koje su sadržavale sporne elemente, a to je u međuvremenu i promijenjeno. Studenti će dobiti mogućnost dodatnog ispitivanja, a prekid veze se ni u kojem slučaju neće tretirati kao pad", kažu za Jutarnji list iz Dekanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STUDENTI OSJEČKOG FAKULTETA U STRAHU: /

'Jedan kolega je zaražen, a ispiti se normalno održavaju! Pa tu ima i trudnica...'

Image
STUDENTI OSJEČKOG FAKULTETA U STRAHU: /

'Jedan kolega je zaražen, a ispiti se normalno održavaju! Pa tu ima i trudnica...'

'Ne želimo novu aferu Indeks'

Boško Šego, pročelnik Katedre za matematiku, potvrđuje da nova pravila nisu još donesena. Veli da upravo piše novu uputu, no još ne zna hoće li u njoj biti zahtjev za dvije kamere. Inače, Šego štiti autoricu upute koja se trenutačno nalazi na bolovanju.

"Upravo sam primio mail kolege, kako se njemu čini da ne bi bilo dovoljno ni pet kamera da vidi što studenti rade tijekom ispita. Nemoguće je studente kontrolirati jednom kamerom te da bi valjda svima trebalo biti u interesu donijeti pravednu odluku o ocjeni. Pojedini kolege profesori na online ispitima i ne identificiraju studente. Ja ću upisati ocjenu onome za kojega sam siguran da preda mnom odgovara, a ne da je to netko drugi umjesto njega. Na Ekonomskom fakultetu od 2017. imamo odluku da svatko na svojoj katedri ima pravo ispitivati na svoj način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika većina naših studenata želi pošteno do svoje diplome, druga je stvar što postoji manjina koja u ovom trenutku želi loviti u mutnom. Valjda ne želimo novu aferu 'Indeks'. Ni ja nemam kameru, ni mikrofon, a printer mi je prastar. Pitao bih upravu zašto ne omogući studentima, koji to žele, ispitivanje uživo. Naš fakultet ima sigurnu zgradu", navodi profesor Šego koji se raspitao kako ispite iz kolegija orijentiranih prema matematici provode drugi fakulteti.

Na drugim fakultetima matematički ispiti se provode uživo

Profesoru Šegi odgovoreno je da su na PMF-u takvi ispiti kontaktni, baš kao i na FER-u, a također i na FSB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

19.03.2018., Zagreb - Zgrada Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

"Kolege s tih fakulteta s velikim su čuđenjem slušali moje pitanje jer im je nejasno kako bi se drukčije to moglo korektno obaviti nego ispitima uživo", veli Šego te je uvjeren da bi njegova nastojanja za održavanje kontaktnih ispita, a ne online, poduprlo i Ministarstvo.

Profesor se poziva na članak objavljen u Jutarnjem listu u kojem Ministarstvo sklono udovoljavanju zahtjeva škola da se ispiti srednjoškolcima organiziraju uživo iako nastavu imaju online. Kada su po srijedi fakultetu, odgovor Ministarstva glasi: "Poštujući sveučilišnu autonomiju, Ministarstvo nema zakonske ovlasti utjecati na odluke o izvođenju nastave te polaganju ispita. Prema odluci Vlade, dekani su slobodni organizirati nesmetani rad, imajući u vidu epidemiološku situaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo