Studenti, prijavite nam mito, plagijate i mobbing!

Sveučilište u Zagrebu će s Europskom komisijom potpisati detaljno razrađen antikorupcijski projekt vrijedan 279 tisuća eura.

17.5.2011.
12:17
VOYO logo

Njime bi se također trebala rješavati pitanja konflikta interesa, problem plagijata, nepotizma i odgovoriti koliko nastavnici mogu raditi izvan radnog vremena, ali i regulirati pro bono rad, piše Večernji list.

Počelo s aferom Indeks

"Nakon afere Indeks obratio mi se rektor i pitao me što da radimo. Moj je stav da ne treba gasiti pojedinačne požare već da nam treba sustavan pristup rješavanja problema, jedna prava antikorupcijska politika na Sveučilištu koja će rezultirati propisima za sve nepoželjne politike", kaže Ksenija Turković, prorektorica i voditeljica projekta koji će se, dodaje, paralelno odvijati na tri različite razine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva obuhvaća provedbu istraživanja među nastavnicima, ostalim zaposlenicima na sveučilištu te studentima. Svi oni imat će priliku do kraja jeseni ispunit upitnik o određenim nepoželjnim pojavama s kojima su se na Sveučilištu sreli, a rezultati će se potom detaljno analizirati.

"Time ćemo vidjeti kakvih sve pojava na Sveučilištu ima, što sve moramo regulirati i kako u konačnici djelovati", kaže Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnja razina projekta odnosit će se na način na koji ćemo studente, nastavnike i ostale zaposlenike upoznati s njihovim odgovornostima.

"Zasad znamo da ćemo imati ured na Sveučilištu, mjesto za sve pritužbe i prijave. Snimit će se i pet filmova koji će prikazivati različite nepoželjne situacije i načine kako na njih pravilno reagirati, a koje će jednom godišnje morati odgledati svi zaposlenici nastavnici na Sveučilištu", dodaje Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cilju podizanja svijesti o neprihvatljivosti nepoželjnih ponašanja, održat će se i niz okruglih stolova i predavanja, a studenti pripremaju i interaktivnu nastavu.

"Sve ove novine prvo namjeravamo uvesti na Sveučilištu u Zagrebu, a poslije i na ostala tri veća sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci", zaključila je Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201011020723006 arti-201007080349006 arti-201001250276006 arti-201006240064006 arti-201006080349006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo