STUDENTI IZ BIH KOJI STUDIRAJU U HRVATSKOJ I ŽIVE U DOMU NA STO MUKA: / 'Nemamo gdje u samoizolaciju, a uskoro kreću vježbe'

Image
Foto: SC Rijeka/Pixsell/Profimedia

Studenti iz BiH koji studiraju u Hrvatskoj i žive u domskom smještaju ne znaju gdje će provesti izolaciju od 14 dana

29.4.2020.
17:10
SC Rijeka/Pixsell/Profimedia
VOYO logo

Pandemija koronavirusa donijela je poteškoće za sve skupine u svijetu pa tako i za studente. Osim što se većina našla u nepovoljnom položaju zbog neizvjesnosti i približavanja ispitnih rokova, studenti iz BiH koji studiraju u Hrvatskoj su u još težoj situaciji. Studenti iz BiH koji stanuju u studentskim domovima diljem Hrvatske su se uglavnom vratili kućama pa sada ne znaju što učiniti. Naime, oni bi trebali proći 14-dnevnu karantenu nakon povratka u Hrvatsku, a još uvijek ne znaju što će biti s nastavom i gdje bi tu karantenu trebali "odslužiti".

Jedan od njih je i student iz Livna sa splitskog Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. On ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Splitu, a ono što ga muči jest samoizolacija jer bi laboratorijske vježbe na fakultetu trebale krenuti 11. svibnja. Nije mu jasno gdje bi trebao provesti karantenu ako povratak u dom nije omogućen. Isto tako, ako povratak u dom i bude moguć valja imati na umu da studenti najčešće dijele malu kvadraturu sobe s cimerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slao sam upite konzulatu u Livnu, jedina informacija koju oni imaju je da svi koji uđu u RH moraju 14 dana u izolaciju. Otkada je puštena informacija da bi laboratorijske vježbe mogle početi 11. svibnja, zanima kad i kako da se uputim u Split ako moram odraditi izolaciju. Pitao sam par profesora, ne znaju ništa, nemaju nikakve upute, poslao mail prodekanu za nastavu, nema odgovora", kazao nam je student elektrotehnike.

Image
ŠTO ĆE BITI SA STUDENTIMA U DOBA KORONAVIRUSA: /

U Rijeci se studentski dom pretvara u karantenu, u Zagrebu popisuju studente u sobama

Image
ŠTO ĆE BITI SA STUDENTIMA U DOBA KORONAVIRUSA: /

U Rijeci se studentski dom pretvara u karantenu, u Zagrebu popisuju studente u sobama

Capak: 'To se mora riješiti, treba s razgovarati s organizatorima vježbi'

Treća faza popuštanja mjera donosi i povratak studenata u fakultetske klupe pa se zato na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite održanoj 27. travnja govorilo i o toj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Tomislav Pavlek/POOL/HINA

26.04.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

Konkretno, postavilo se pitanje studenata iz BiH koji studiraju u Hrvatskoj te kako će se oni pridružiti fakultetskim vježbama. Šef HZJZ-a, Krunoslav Capak, kazao je da će studenti morati proći samo izolaciju nakon ulaska u RH. Capak je na konferenciji naglasio da će razgovarati s onima koji organiziraju dolazak studenata i održavanje vježbi. "To se može riješiti", kazao je.

Ministarstvo kaže da studentski centri nemaju uvjete za izolaciju

Upit o tome može li se uopće u studentskim domovima provesti samoizolacija za studente za koje je to potrebno poslali smo Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Stajalište Ministarstva je da studentski centri u Hrvatskoj nemaju uvjete za provođenje izolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

21.02.2020., Zagreb - Ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak odrzala konferenciju za novinare. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

"Za sada se Stožer očitovao da studenti trebaju u samoizolaciju 14 dana te da će s onima koji organiziraju praktičnu nastavu studenata dogovoriti kako je organizirati. Sa stajališta Ministarstva znanosti i obrazovanja možemo izvijestiti da studentski centri nemaju uvjete za samoizolaciju. Ministarstvo čeka odgovor nacionalnog Stožera o postupanju prema studentima iz BiH na visokim učilištima u RH", odgovorili su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako će izgledati izvođenje vježbi na fakultetu za studente iz BiH ostaje tek vidjeti kao i hoće li im se osigurati smještaj za 14-dnevnu samoizolaciju ako inače stanuju u domu. Nažalost, nisu svi u mogućnosti unajmiti stan, osobito ne u ovakvoj situaciji. Dok ne saznaju što ih čeka studenti iz BiH s adresom studiranja u Hrvatskoj još će biti u neizvjesnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike