'O KAKVOJ MI REFORMI PRIČAMO?' / Struka nije oduševljena Beroševim mjerama: 'HZZO će povećati kontrolu nad javnim novcem, mlade se tjera na rad u primarnoj zdravstvenoj medicini'

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Svi mi iz svoje mjesečne plaće izdvajamo za taj doprinos za zdravstvo, puno više nego što će nam u životu trebati zdravstvene usluge'

11.11.2022.
15:35
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš danas predstavio zdravstvenu reformu stižu i prvi komentari.

SDP-ova saborska zastupnica Sanja Radolović za N1 je rekla da prosječni građanin godišnje na zdravstvo kroz doprinose izdvaja preko 22 tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O kakvoj mi reformi pričamo? U zemlji nedostaje preko 2 i pol tisuće liječnika, Medicinski fakultet pri Sveučilištu u Puli je već tri godine na čekanju, iako ima sve pretpostavke zakonske ispunjene. Kroz ovu reformu će se u prvom redu natjerati studente da popune primarnu zdravstvenu zaštitu i ministar još pritom kaže da neće to morati svi studenti, nego da će top studenti moći odabrati to ne raditi", rekla je Radolović.

"Mora se pronaći drugi način kako motivirati studente da kao svoju specijalizaciju izaberu primarnu zdravstvenu zaštitu", rekla je te se posebno osvrnula na, kako je rekla, 'bezobrazluk HZZO-a':

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti jedna zemlja članica EU nema ovakvu situaciju po pitanju zdravstva kao što je u RH. Nama zdravstvo ne vode zapravo ministar zdravstva i Ministarstvo zdravstva, već ga vodi jedna osiguravajuća kuća, to je HZZO koji ima monopol na tržištu. I njihov ravnatelj pritom kaže da smo mi svi bahati jer da ne znamo koliko zdravstvo košta. A svi mi iz svoje mjesečne plaće izdvajamo za taj doprinos za zdravstvo, puno više nego što će nam u životu trebati zdravstvene usluge", rekla je.

Image
'ZAKOTRLJALI SMO GRUDU PROMJENA' /

Beroš i reforma zdravstva: Nije mu jasno zašto se digla tolika bura oko jedne stvari; 'Ne želim se opet naći u takvim situacijama'

Image
'ZAKOTRLJALI SMO GRUDU PROMJENA' /

Beroš i reforma zdravstva: Nije mu jasno zašto se digla tolika bura oko jedne stvari; 'Ne želim se opet naći u takvim situacijama'

'Ovo će samo povećati utjecaj HZZO-a nad kontrolom javnog novca'

Šef Savjeta za zdravstvo Mosta Ivan Bekavac komentirao je da Berošev prijedlog nije reforma. "To nažalost nije reforma - dva zakona, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, odnosno izmjene i dopune tih zakona, su trebali biti alat kojim će se popraviti dostupnost zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. To je bilo moguće međutim, ovim izmjenama će se isključivo pojačati utjecaj HZZO-a nad kontrolom javnog novca i zapravo će se omogućiti HDZ-u veću kontrolu javnog novca, a svjedoci smo što čine s javnim novcem", rekao je Bekavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

istaknuo je da loše zdravstvene politike u posljednjih trideset godina imaju utjecaj na zdravlje nacije. "Smrtnost od izlječivih i sprječivih bolesti je dvostruko veća kod nas nego u zemljama Zapadne Europe. Treba pogledati koliko je primjerice u Slovenija napredovala u proteklih 20 godina. Teško je promatrati šutke ovu devastaciju zdravstva", rekao je.

"Navodne kontrole radnog vremena nisu realno učinkovite i građanima treba reći istinu. Već godinama u bolnicama postoji informacijski sustav u koji se upisuje postupak koji provede bilo koji zdravstveni djelatnik u bolnici u bilo koje doba dana ili noći, blagdana. Dovoljno je objediniti dokumentaciju digitalno i bit će potpuno jasno što zdravstveni djelatnici rade. Ovo što se najavljuje, kontrola putem drugih metoda, neće biti učinkovita. Nama ne trebaju djelatnici koji sjede po bolnici nego koji ispunjavaju svoje dužnosti", rekao je Bekavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mladi se neće sami na periferiji učiti medicini, kako to predlaže ministar'

U interesu je pacijenata postupati u interesu vremensko-kadrovskih normativa, naglasio je te dodao:

"Ne samo da se neće povećati dostupna zdravstvena zaštita i broj izvršitelja nego će se i smanjiti jer ministar želi obvezati mlade ljude da moraju provesti godinu dana u obiteljskoj medicini prije nego što se jave na specijalizacije. Ako znamo da su naši specijalisti primarne obiteljske medicine, njih 50 posto starije od 55 godina, onda znamo da je ovo krpanje zdravstvene reforme. Mladima treba omogućiti staž, da se neće sami na periferiji učiti medicini kako to predlaže ministar, nego će učiti pod vodstvom mentora", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U primarnu zdravstvenu zaštitu se vraća socijalistički model upravljanja'

Zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore te liječnica obiteljske medicine Vikica Krolo kaže:

"Jedan od prijedloga Hrvatske liječničke komore je novi model usavršavanja mladih liječnika, koji bi bio informatiziran i bolje mentoriran. Prijedlog je da specijalističko usavršavanje preuzme Hrvatska liječnička komora, mi smo za to spremni", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izrazito nas smeta novi trend - kamo treba ići primarna zdravstvena zaštita i obiteljska medicina u njoj, a to je već urušeni dio zdravstvenog sustava koji se već sada vraća u socijalistički model upravljanja, da se svi liječnici vraćaju u dom zdravlja. To smatramo nestimulativnim za mlade liječnike", rekla je.

Smatra da se u raspravu treba uključiti premijer Plenković. Istaknula je da je Liječnička komora već 2016. godine predložila plan specijalizacija koji nikada nije zaživio, iako su i mladi liječnici nezadovoljni načinom kako specijaliziraju. "Dio njih odlazi u bolnice kako tako zadovoljan, ali mi ne možemo privući mlade za specijalizaciju za primarnu zdravstvenu zaštitu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je Hrvatska u Europi po smrtnosti covida i karcinoma na prvom mjestu, te smatra da je to zato jer je urušen sustav primarne zdravstvene zaštite.

"Liječnika je i fizički sve manje, a nema ni specijalizacija. Nešto se raspisuju iz Europskih fondova ali su opet predviđene za neatraktivna mjesta u domovima zdravlja, a za privatne ordinacije ništa", rekla je te ponovila da se mladim liječnicima otežava rad u privatnim ordinacijama, koja im je radno i financijski prihvatljivija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo